SEO

5 βασικές αρχές του SEO για αρχάριους

Όταν ενασχολείται κάποιος με την βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης (SEO), θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν μαγικά τρικ για να βγαίνει η ιστοσελίδα του στην πρώτη σελίδα του Google, Bing ή Yahoo. Οι μηχανές αναζήτησης έχουν πολύπλοκους αλγόριθμους. Χρειάζεται χρόνος και κόπος για να «πειστούν» ότι η σελίδα μας αξίζει να είναι στην κορυφή των αποτελεσμάτων. Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζετε τις βασικές αρχές του SEO.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που μπορείτε από μόνοι σας να ακολουθήσετε ώστε να βελτιστοποιήσετε την σελίδα σας. Το ίντερνετ είναι γεμάτο από συμβουλές για SEO. Τα περισσότερα άρθρα μιλάνε γενικά και σε θεωρητικό επίπεδο και όχι πώς να εφαρμόζεις στην πράξη τις σωστές πρακτικές.

Κατά τη γνώμη μας, για αυτό το λόγο οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ιστοσελίδας μπερδεύονται και εγκαταλείπουν το SEO ή απλά δεν παίρνουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Στο παρόν άρθρο θα δούμε συμβουλές που λειτουργούν και είναι 100% ασφαλείς. Πάμε να δούμε τα 5 σημεία που χρειάζονται προσοχή και είναι ζωτικής σημασίας για την σελίδα μας.

  1. Τίτλος και περιγραφή

Τίτλος σελίδας

Οι τίτλοι των σελίδων είναι από τις πιο βασικές αρχές του SEO και γι’ αυτό τους αναφέρουμε πρώτα πρώτα. Τα τελευταία χρόνια, ειδικά στην google, οι τίτλοι είναι το πιο σημαντικό κομμάτι.

Τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά μίας σελίδας με σωστούς τίτλους είναι:

  • Κάθε σελίδα πρέπει να έχει μοναδικό τίτλο ο οποίος περιγράφει με ακρίβεια το περιεχόμενο αυτής
  • Ο τίτλος πρέπει να είναι σύντομος και περιγραφικός
  • Να ενημερώνει τον επισκέπτη για το τι περιέχει ακριβώς η σελίδα

Τίτλος Αρχικής Σελίδας: Ο τίτλος για την αρχική μας σελίδα μπορεί να περιέχει το όνομα της επιχείρησης ή την διεύθυνση url. Ακόμα μπορεί να περιέχει τοπικές πληροφορίες ή/και τους κύριους άξονες/υπηρεσίες της εταιρίας. Παράδειγμα:

βασικές αρχές του SEO - τίτλος 

Τίτλος άρθρου/εσωτερικών σελίδων: Οι τίτλοι για τα άρθρα ή τις εσωτερικές σας σελίδες θα πρέπει να περιγράφουν με ακρίβεια τι περιέχει η σελίδα και να είναι ελκυστικές στον χρήστη που κάνει αναζήτηση.

Περιγραφή

Η περιγραφή meta είναι επίσης πολύ σημαντική – Δείτε το άρθρο μας για τις meta περιγραφές – δείχνει στους χρήστες, την Google και τις άλλες μηχανές, μία μίνι περίληψη για το τι πρόκειται να βρουν στην σελίδα.

Η Google μπορεί να δείξει την περιγραφή σας ή μπορεί να αποφασίσει να δείξει μέρος από το περιεχόμενο. Παρόλαυτα οι άξονες για σωστή περιγραφή είναι:

  • Μοναδική περιγραφή για κάθε σελίδα, άρθρο και προϊόντα στο site σας
  • Το μέγεθος να είναι μεταξύ 140 – 150 χαρακτήρες
  • Αποφεύγετε να επαναλαμβάνετε τον τίτλο στην περιγραφή
  • Μην εισάγετε πολλές λέξεις-κλειδιά
  • Δείτε την περιγραφή σαν ένα είδος διαφήμισης, ώστε να προσελκύσετε τον χρήστη να επισκεφθεί την ιστοσελίδα σας. Παράδειγμα:

βασικές αρχές του SEO - περιγραφή

  1. Δομή της διεύθυνσης (permanent link)

Πρόκειται για έναν όρο που περιγράφει την μορφή του συνδέσμου για σελίδες (κατηγορίες/tags) ή και μεμονωμένα άρθρα μιας ιστοσελίδας. Φαίνεται στην γραμμή διεύθυνσης του περιηγητή και στα αποτελέσματα αναζήτησης. Παράδειγμα:

βασικές αρχές του SEO - δομή διεύθυνσης

Συμβουλές για σωστά URLS

  • Να είναι απλά και κατανοητά για τις μηχανές αλλά και τον χρήστη
  • Χρησιμοποιήστε παύλες ‘ – ‘ για να ξεχωρίσετε τις λέξεις που σχηματίζουν τον σύνδεσμο.
  • Αποφύγετε μακροσκελή διεύθυνση με πληροφορία που δεν χρειάζεται
  • Χρησιμοποιήστε λέξεις που περιγράφουν την σελίδα και αποφύγετε τις πολλαπλές λέξεις-κλειδιά

Παραδείγματα λάθος URL

http://www.example.com/UK/123213/5005.html

http://www.example.com/socialmedianews

http://www.example.com/id=7&sort=A&action=70

Παραδείγματα σωστών URL

http://www.example.com/social-media-news

http://www.example.com/2002/12/social-media-news

  1. Breadcrumb (δομή πλοήγησης)

Σιγουρευτείτε ότι έχετε δομές πλοήγησης στις εσωτερικές σας σελίδες. Πρόκειται για συνδέσμους που οδηγούν στην κύρια υπο-κατηγορία και βοηθούν στην πλοήγηση. Αν χρησιμοποιείτε WordPress υπάρχουν δωρεάν plugin που μπορούν να σας βοηθήσουν.

βασικές αρχές του SEO - δομή πλοήγησης

  1. Εσωτερικοί σύνδεσμοι

Όταν μιλάμε για εσωτερικούς συνδέσμους, εννούμε συνδέσμους που δείχνουν σε άλλες σελίδες στην ίδια ιστοσελίδα και όχι σε κάποιο site εξωτερικά.

Το χτίσιμο εσωτερικό συνδέσμων στις σελίδες σας είναι σημαντικό κομμάτι του SEO, το οποίο πολλοί στις μέρες μας αγνοούν. Δείτε κάποιους κανόνες για σωστή χρήση:

  • Συνδέστε παρεμφερή άρθρα μαζί είτε χρησιμοποιώντας την λέξη-κλειδί ή τον τίτλο του άρθρου
  • Σιγουρευτείτε ότι οι σύνδεσμοι είναι χρήσιμοι στον χρήστη αλλά και στις μηχανές αναζήτησης.
  • Μην χρησιμοποιείτε τον όρο «πατήστε εδώ» ή […] για εσωτερικό σύνδεσμο
  • Μην το παρακάνετε. 3-4 είναι αρκετοί για κάθε σελίδα.
  1. Διαμόρφωση κειμένου και χρήση των κεφαλίδων h1,h2,h3

Μην δημοσιεύετε κείμενα χωρίς την απαραίτητη μορφοποίηση. Και δεν είναι καλό για την εμπειρία του χρήστη αλλά λειτουργεί και ενάντια στις προσπάθειες σας για προώθηση SEO. Ας δούμε κάποιους βασικούς άξονες:

  • Τοποθετήστε στον τίτλο του άρθρου, κεφαλίδα h1
  • Βάλτε h2 κεφαλίδες στις βασικές επικεφαλίδες του άρθρου σας
  • Χρησιμοποιήστε έντονα γράμματα και πλαγιαστά για να δώσετε έμφαση
  • Μην το παρακάνετε με τα h2 σε όλες τις επικεφαλίδες
  • Γράφετε πάντα μικρές παραγράφους
  • Ρυθμίστε το μέγεθος της γραμματοσειράς ώστε να είναι το κείμενο ευκολοδιάβαστο.

Όταν διαμορφώνετε ένα κείμενο, πάντα έχετε στο νου σας και τον επισκέπτη και όχι μόνο τις μηχανές αναζήτησης. Τέλος, ελέγξτε αν διαβάζονται σωστά τα κείμενα σας σε όλες τις συσκευές (smartphones, Apple Ipads, Android Tablets κτλ.)

Συμπερασματικά

Οι παραπάνω συμβουλές είναι απλά κάποιες βασικές αρχές του SEO μίας σελίδας και μπορούν να εφαρμοστούν και από τον αρχάριο χρήστη. Για πλήρη προγράμματα βελτιστοποίησης της σελίδας σας αλλά και προώθησης στα Social Media και στο Facebook, εμπιστευτείτε την ομάδα της deZitech dynamics. Επικοινωνήστε μαζί μας για μία προσωπική προσφορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *