SEO

Οι πληροφορίες Meta (metadata) έχουν μεγάλη αξία στο SEO

Οι πληροφορίες Meta (ή αλλιώς MetaData) είναι ένα σημαντικό κομμάτι μίας ιστοσελίδας. Αυτές περιέχουν στοιχεία που επηρεάζουν άμεσα την κατάταξη και τους επισκέπτες στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης.

Πολλοί κατασκευαστές ιστοσελίδων δεν γνωρίζουν πόσο σημαντικές είναι οι προσθήκες των metadata και πολλές φορές τις παραβλέπουν ή τις χρησιμοποιούν λανθασμένα.

Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες τεχνικές SEO που είναι ακόμα σημαντική. Το να έχεις δηλαδή μοναδικό, πληροφοριακό υλικό και να μένουν στο μάτι οι πληροφορίες Meta.

Στις μέρες μας, η Google δίνει μεγάλη σημασία στο πόσα κλικς γίνονται στα αποτελέσματα αναζήτησης. Έτσι ανεβαίνει σε εκτίμηση ένα site. Η σύντομη περιγραφή κάτω από το όνομα της ιστοσελίδας μας καθορίζεται από τα meta δεδομένα. Όσο καλύτερα δομημένα είναι, τόσο πιο πολλούς επισκέπτες θα προσελκύσουν να επισκεφθούν τον ιστότοπό μας.

Είστε έτοιμοι να μάθετε περισσότερα για τα metadata δεδομένα και πώς μπορούν να φέρουν επισκεψιμότητα;

Τι είναι Metadata

Πρόκειται για πληροφορία που εμπεριέχεται στον κώδικα HTML της σελίδας που προορίζεται για τις μηχανές αναζήτησης. Μέσω αυτής μπορούν να κατανοήσουν τι πραγματεύεται η σελίδα (εδώ μπαίνει και ο ανθρώπινος παράγοντας, που θα δούμε πιο κάτω). Αποτελείται από τον τίτλο (<title> tag), την περιγραφή (meta description) και τις λέξεις κλειδιά (meta keywords).

Πίσω στο 2009, ο Matt Cutts από την Google, επιβεβαίωσε ότι ο αλγόριθμος τους δεν λαμβάνει υπόψη τις meta λέξεις-κλειδιά για την κατάταξη της σελίδας. Έτσι σε αυτό το άρθρο θα αφήσουμε απ’ έξω αυτό το tag, όμως τα άλλα δύο έχουν μεγάλη αξία.

Τα meta tags τοποθετούνται στην κεφαλή του κώδικα μας (<head> section). Έτσι είναι από τα πρώτα που διαβάζει το bot (crawler) της μηχανής αναζήτησης.

Ένας γρήγορος τρόπος να δείτε σε πραγματικό χρόνο τα metadata της σελίδας σας είναι κάνοντας δεξί κλικ και επιλέγοντας «προβολή κώδικα σελίδας». Αυτό θα σας δείξει τον HTML κώδικα της σελίδας. Ένα παράδειγμα meta data είναι το παρακάτω:

Να σημειώσουμε εδώ ότι κάποιες σελίδες βασίζονται σε Javascript Framework, οπότε θα πρέπει να δείτε τον κώδικα μέσω της κονσόλας του εκάστοτε περιηγητή.

Οι πληροφορίες meta βοηθούν τις μηχανές αναζήτησης, όχι μόνο να αποφασίσουν αν η σελίδα σας είναι σχετική με συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά αναζήτησης αλλά τις χρησιμοποιούν για να περιγράψουν την σελίδα σας στα αποτελέσματα.

Γιατί πρέπει να δίνουμε βάση στα Meta Data

Οι πληροφορίες Meta ελέγχονται αποκλειστικά από εσάς, αλλά οι SEO experts δεν τις αξιοποιούν όλοι στο 100%. Νωρίτερα αναφέραμε ότι πολλές φορές δεν χρησιμοποιούνται σωστά. Ας δούμε κάποιες περιπτώσεις:

  • Τις αγνοούμε εντελώς. Αν δεν οριστούν από τον ιδιοκτήτη της σελίδας, η Google και οι άλλες μηχανές αναζήτησης θα δημιουργήσουν αυτόματες περιγραφές, με βάση του τι βλέπουν στη σελίδα ή το άρθρο. Αυτό φυσικά δεν είναι το ιδανικό και δεν περιγράφει σωστά τη σελίδα σας στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης.
  • Δεν χρησιμοποιούνται σωστά. Πολύ συχνά, οι διαχειριστές μιας σελίδας ορίζουν την ίδια περιγραφή για κάθε σελίδα. Άλλες φορές εισάγουν πολλαπλές λέξεις-κλειδιά, ελπίζοντας να ανέβουν στην εκτίμηση των μηχανών αναζήτησης. Τέλος, μπορεί να έχουν περιγραφές και τίτλους που δεν προσελκύουν τον χρήστη να επισκεφθεί τον ιστότοπό τους.

Στη συνέχεια, ας δούμε πιο λεπτομερώς τα πλεονεκτήματα που έχετε στη διάθεση σας με τα meta data και πως μπορείτε να τα εκμεταλλευτείτε στο έπακρο.

Τίτλοι HTML

Ο τίτλος (<title> tag) είναι το στοιχείο meta που επηρεάζει άμεσα την σχετικότητα μίας σελίδας με την λέξη-κλειδί της αναζήτησης και την κατάταξη στα αποτελέσματα. Δείτε ένα παράδειγμα στην παρακάτω εικόνα:

9 Θεμελιώδεις κανόνες στη συγγραφή Τίτλων

Οι τίτλοι κάθε σελίδας επηρεάζουν την σχετικότητα και την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης. Δείτε τους βασικούς κανόνες όταν γράφετε έναν τίτλο.

  1. Βάλτε τις βασικές λέξεις-κλειδιά στην αρχή

Παραδοσιακά, είναι αλήθεια ότι κερδίζετε πολλά από το SEO όταν τοποθετείτε την βασική λέξη-κλειδί στην αρχή του τίτλου, αλλά με την πάροδο του χρόνου χάνει λίγο έδαφος. Υπάρχει και η άλλη άποψη: Πολλές εταιρείες βάζουν στην αρχή του τίτλου το όνομά τους. Αυτό είναι καλό αλλά εξαρτάται από την δυναμική του ονόματος της εταιρείας για το αν θα προσελκύσει επισκέψεις. Για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης την ευχρηστίας για τον επισκέπτη, βάλτε μπροστά κάτι αντιπροσωπευτικό του περιεχομένου της σελίδας σας.

  1. Προσέξτε το μήκος σε χαρακτήρες του τίτλου

Οι μηχανές αναζήτησης έχουν συγκεκριμένο όριο στους χαρακτήρες που επιτρέπουν στον τίτλο. Ο λόγος είναι είτε ότι δεν υπάρχει χώρος να εμφανιστεί ολόκληρος, ανάλογα με τις επιλογές του περιηγητή του χρήστη (μέγεθος γραμματοσειράς κτλπ.)

Τη στιγμή συγγραφής του παρόντος άρθρου, η προτεινόμενη σωστή πρακτική για τον τίτλο είναι οι 70 χαρακτήρες, μαζί με τα κενά.

Τι γίνεται αν τα υπερβείτε; Υπάρχει η πιθανότητα, να κοπεί ο τίτλος και οι χαρακτήρες μετά το σημείο αυτό να μην έχουν την ίδια βαρύτητα για τις μηχανές αναζήτησης. Επίσης, δεν θα φαίνεται ο τίτλος ολόκληρος στον χρήστη, με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνει το περιεχόμενο της σελίδας μας.

Κάποιες φορές, ακόμα κι αν τα κάνατε όλα σωστά, οι μηχανές σαν την Google μπορεί να μην χρησιμοποιήσουν τον τίτλο που βάλατε και να βάλουν έναν δικό τους. Αυτό γίνεται όταν πιστεύουν ότι ο τίτλος δεν είναι σχετικός με το αποτέλεσμα της αναζήτησης. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να το διορθώσετε άμεσα και να βάλετε τίτλο σχετικό με το περιεχόμενο της σελίδας σας.

  1. Εμπλουτίστε με φράσεις από λέξεις-κλειδιά

Εισάγετε λέξεις-κλειδιά και φράσεις στον τίτλο σας με φυσικό τρόπο (μην το παρακάνετε, γιατί θα έχει αντίθετο αποτέλεσμα) οι οποίες είναι απολύτως σχετικές με τη σελίδα.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι μετά την αναβάθμιση του αλγορίθμου της Google, το Hummingbird και το RandBrain, ότι οι λέξεις-κλειδιά δεν έχουν σημασία. Αυτό που ισχύει είναι ότι η Google θα δώσει βαρύτητα στην περιγραφικότητα του τίτλου με σκοπό να βοηθάει τον χρήστη να βρει αυτό που θέλει.

  1. Περιγραφικές φράσεις

Καλό είναι να είστε όσο πιο περιγραφικοί γίνεται. Για παράδειγμα, «Δερμάτινα υποδήματα και αξεσουάρ στη Θεσσαλονίκη» είναι πιο περιγραφικό από το να λέγατε «Υποδήματα Θεσσαλονίκη». Αυτό βοηθάει και τους χρήστες και τις μηχανές αναζήτησης.

  1. Τοποθετήστε διαχωριστικά

Καλό είναι να βάζετε διαχωριστικά σύμβολα και να χωρίσετε τον τίτλο σε επιμέρους στοιχεία για καλύτερη αναγνωσιμότητα. Για παράδειγμα, deZitech dynamics | Κατασκευή Ιστοσελίδων

ή για site με προϊόντα Όνομα Εταιρείας | Κατηγορία | Όνομα προϊόντος

  1. Τεστάρετε τα κλικς που γίνονται

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία υπηρεσία PPC (Πληρωμή ανά κλικ) για να δείτε πόσοι κάνουν κλικ στο σύνδεσμο σας, αλλάζοντας τη σειρά των λέξεων, και μόλις δείτε πιο είναι πιο καλό, το υλοποιείτε στη σελίδα σας για τα οργανικά αποτελέσματα της Google.

Λάβετε όμως υπόψιν ότι οι χρήστες που κλικάρουν σε μία επί πληρωμή διαφήμιση, έχουν στόχο για άμεση αγορά, ενώ από την αναζήτηση όχι, έτσι έχετε το στο πίσω μέρος του μυαλού σας όταν κάνετε δοκιμές με τα PPC ads.

  1. Στοχεύστε στο ενδιαφέρον του χρήστη

Κάθε σελίδα του ιστότοπού σας θα πρέπει να είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να πληροί τις απαιτήσεις συγκεκριμένου κοινού. Οι σελίδες ενημερωτικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να είναι δομημένες για τους χρήστες που ψάχνουν την συγκεκριμένη πληροφορία. Άλλες σελίδες είναι σχεδιασμένες για πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών, και οι τίτλοι πρέπει να βοηθάνε τον επισκέπτη να προβεί σε αγορά με εύκολο τρόπο.

  1. Επικοινωνήστε με το κοινό σας, όχι μόνο τις μηχανές αναζήτησης

Οι σωστά δομημένοι τίτλοι είναι φυσικά χρήσιμοι για τις μηχανές αναζήτησης, μην ξεχνάτε όμως ότι θα πρέπει να να δώσετε τον χρήστη να καταλάβει  ότι αυτό που ψάχνει το έχετε εσείς. Όταν φτιάχνετε τους τίτλους με τον κανόνα 7, σκεφτείτε ότι απευθύνεστε σε ανθρώπους και όχι μόνο σε μηχανές.

  1. Συνέπεια στην προσέγγιση

Εννοείται ότι θέλετε κάθε σελίδα να έχει μοναδικό και αυθεντικό τίτλο, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία φόρμουλα για να διασφαλίσετε την συνέπεια στα διάφορα σημεία του site. Για παράδειγμα, δείτε τον 5ο κανόνα για ιδέες.

Περιγραφές META

Εφόσον καλύψαμε το θέμα των τίτλων, ας δούμε το επόμενο στοιχείο meta, που είναι οι περιγραφές. Η περιγραφή έχει 3 βασικές χρήσεις:

  1. Να περιγράψει με ακρίβεια το περιεχόμενο της σελίδας
  2. Χρησιμεύει σαν μίνι – διαφήμιση για να κλικάρουν οι χρήστες
  3. Προβάλλει στοχευμένες λέξεις-κλειδιά (όχι απαραίτητα για θέματα κατάταξης, αλλά να σιγουρευτεί ο επισκέπτης ότι η σελίδα ταυτίζεται με την λέξη κλειδί που αναζήτησε).

Δείτε στην παρακάτω εικόνα την meta περιγραφή μιας σελίδας:

check meta descriptions

6 θεμελιώδεις κανόνες για σωστές Meta Περιγραφές

Γράψτε τις meta περιγραφές με προσοχή – θα προσελκύσετε έτι περισσότερους χρήστες από τα αποτελέσματα αναζήτησης. Δείτε 6 κανόνες που καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη …

  1. Πείτε την αλήθεια

Σιγουρευτείτε ότι η περιγραφή αντιπροσωπεύει με ακρίβεια αυτό που ο επισκέπτης μπορεί να κάνει ή να μάθει όταν πατήσει το link. Με άλλα λόγια, μην προσπαθήσετε να εντυπωσιάσετε τους αναγνώστες με διαφημιστικά τρικ. Αυτό προκαλεί εσφαλμένη εντύπωση και σίγουρα οδηγεί στο να απομακρυνθεί από τη σελίδα σας ο αναγνώστης άμεσα.

  1. Όριο χαρακτήρων

Όπως και στον τίτλο, υπάρχουν όρια στο πόσους χαρακτήρες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Τη στιγμή αυτή είναι στους 145 χαρακτήρες μαζί με τα κενά (Google).

Άλλες μηχανές αναζήτησης μπορεί να υποστηρίζουν λιγότερους ή περισσότερους χαρακτήρες – 100 με 200. Έτσι, δεν αποτελεί κανόνα αλλά έναν οδηγό το να μην είστε υπερβολικοί στη συγγραφή της περιγραφής.

  1. Η τέλεια διαφήμιση

Η ιδανική περιγραφή είναι σαν την ιδανική διαφήμιση: ενημερώνει και εντυπωσιάζει. Παρόλα αυτά κρατήστε το σε ένα χαμηλό επίπεδο, στοχεύοντας να δώσετε πραγματικά στον χρήστη το τι μπορεί να κάνει όταν πατήσει στο link σας.

  1. Μην σκέφτεστε σαν διαφημιστές

Ενώ μας ενδιαφέρει να ακολουθήσουμε κάποιες αρχές για τις περιγραφές ώστε να είναι σαν διαφημίσεις, θα πρέπει να σκέφτεστε και τον επισκέπτη, δίνοντας του χρήσιμο περιεχόμενο.

  1. Ενσωματώστε σχετικές λέξεις-κλειδιά

Είναι πολύ σημαντικό να συμπεριλάβετε λέξεις κλειδιά στις πληροφορίες Meta. Στο snippet της αναζήτησης θα εμφανιστούν με bold γράμματα και θα βοηθήσουν τον χρήστη να βρει αυτό που θέλει.

  1. Μην αλλάζετε όλες τις πληροφορίες Meta του site

Παρόλο που πρέπει να έχουμε τον έλεγχο των meta στοιχείων στην ιστοσελίδα μας, κάποιες υποσελίδες δεν είναι απαραίτητο να βελτιωθούν.

Για παράδειγμα, αν στοχεύετε σε μία φράση-κλειδί που αποτελείται από 5 ή 6 λέξεις, σε αυτήν την περίπτωση καλό θα ήταν να αφήσετε την Google να δημιουργήσει για εσάς την περιγραφή για πιο σωστά αποτελέσματα. Άλλο παράδειγμα είναι όταν έχετε μία σελίδα με πολλά προϊόντα και είναι αδύνατον να ενημερώσετε τις περιγραφές μία μία.

Συμπερασματικά

Το να ελέγξετε τις πληροφορίες Meta της σελίδας σας, είναι από τους πιο απλούς τρόπους να ανεβείτε στην εκτίμηση των μηχανών και των χρηστών καθώς και να  αυξήσετε το CTR (κλικ στη σελίδα).

Επίσης, κάνετε δοκιμές για τα metadata. Για παράδειγμα, έχετε 100 κατηγορίες, και δεν είστε σίγουροι ποια μορφή περιγραφής είναι η πιο σωστή. Δοκιμάστε στις 50 έναν τρόπο και διαφορετικό στις άλλες 50.

Έτσι θα δείτε ποια αποδίδει καλύτερα και θα το εφαρμόσετε σε όλες. Ή ακόμα καλύτερα, κάντε ένα καινούριο τεστ και βελτιώστε την σελίδα σας παραπάνω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *