SEO: Πόσο χρόνο θέλει να φανούν τα αποτελέσματα;

Όταν μία εταιρία αναλαμβάνει την προώθηση μίας ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης μέσω βελτιστοποίησης SEO, μια από τις βασικότερες ερωτήσεις που δέχεται από τους υποψήφιους πελάτες είναι «Σε πόσο χρονικό διάστημα θα βρεθεί η σελίδα μου στις πρώτες θέσεις;». Είναι ένα εύλογο ερώτημα!

Δε μπορούμε να δώσουμε μία σίγουρη και σαφή απάντηση σε αυτό το ερώτημα, αφού όταν πρόκειται για θέματα του SEO, πρέπει να συνυπολογιστούν πολλοί παράγοντες, όπως ο ανταγωνισμός, η υπάρχουσα κίνηση της ιστοσελίδας (traffic), η αγορά που στοχεύουμε, αλλά και η συχνότητα και η προσωπική προσπάθεια κάθε επιχείρησης.

Εξάλλου, δε πρέπει να ξεχνάμε πως η Google αλλάζει πολύ συχνά τους αλγορίθμους που χρησιμοποιεί, προκειμένου να εξετάσει την κάθε ιστοσελίδα ξεχωριστά.  Επίσης, δεν υπάρχει τέλος στο SEO. Πρόκειται για μια συνεχής διαδικασία. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να βελτιστοποιείτε συνεχώς τον ιστότοπό σας.

Πάντως, εάν μία εταιρία που παρέχει υπηρεσίες SEO, σας υποσχεθεί ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω μην την εμπιστευτείτε:

  1. Θα ανεβείτε πρώτοι στα οργανικά αποτελέσματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  2. Θα έχετε τεράστια κίνηση (traffic) στην ιστοσελίδα σας κατά τη διάρκεια της νύχτας!
  3. Θα ασχοληθείτε με το SEO μία φορά και θα είστε ψηλά στα αποτελέσματα για πάντα.
  4. Θα βρείτε μία φθηνή υπηρεσία που θα σας προσφέρει ποιοτικά αποτελέσματα.

Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, στο άρθρο αυτό θα κάνουμε μια προσπάθεια να δούμε κάποιους από τους σπουδαιότερους λόγους που επηρεάζουν τον χρόνο που χρειάζεται για να δείτε αποτελέσματα στην κατάταξη μίας ιστοσελίδας στα οργανικά αποτελέσματα.

Πέντε λόγοι που επιδρούν σημαντικά στο SEO

1.Όνομα χώρου της ιστοσελίδας

Το όνομα χώρου (domain name) μίας ιστοσελίδας παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάταξή της και επιπρόσθετα υπάρχουν παράγοντες που καθορίζουν την δυναμική του ονόματος.

Πολύ σημαντικό είναι να περικλείεται στο όνομα η λέξη ή οι λέξεις-κλειδιά που στοχεύουμε αλλά ακόμα πιο σημαντική είναι η ηλικία του ονόματος, δηλαδή πόσα χρόνια το domain σας είναι online. Όσο πιο παλιό είναι είναι ένα domain name, τόσο μεγαλύτερη είναι η βαρύτητα στον αλγόριθμο υπολογισμού των κατατάξεων. Για τις μηχανές αναζήτησης η ηλικία ενός domain επηρεάζει την εμπιστοσύνη γύρω από μία ιστοσελίδα.

Αν αγοράσατε το domain από άλλη επιχείρηση και είναι παλιό, αυτό δεν σας εξασφαλίζει γρήγορα αποτελέσματα, αφού υπάρχει η πιθανότητα ο προηγούμενος ιδιοκτήτης να μην το χρησιμοποιούσε σωστά, οπότε πάλι θέλει χρόνο να χτίσετε τη σχέση εμπιστοσύνης με τις μηχανές αναζήτησης.

 

2. Λέξεις – Κλειδιά

Οι στοχευμένες λέξεις-κλειδιά βοηθάνε μία ιστοσελίδα να αυξήσει την επισκεψιμότητα της και κατ’ επέκταση να βελτιώσει την κατάταξη της στα οργανικά αποτελέσματα.

Εάν όμως υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από σελίδες που πλασάρονται για τις ίδιες φράσεις-κλειδιά, ίσως θα πρέπει να επικεντρωθείτε σε λιγότερο ανταγωνιστικές λέξεις-κλειδιά, ώστε να προβληθείτε γρηγορότερα και περισσότερο.

Οι λέξεις ή φράσεις που στοχεύει η ιστοσελίδα παίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο γρήγορα θα ανέβει στην κατάταξη, οπότε καλό είναι να εμπλουτίζετε το περιεχόμενο της σελίδας σας με αυτές.

 

3. Βέλτιστο περιεχόμενο

Το περιεχόμενο μιας σελίδας είναι η καρδιά του SEO. Καλό περιεχόμενο δίνει αξία στον επισκέπτη. Όσο πιο καλό και ποιοτικό το περιεχόμενο της σελίδας σας, τόσο περισσότερο ανεβαίνει στην εκτίμηση των μηχανών αναζήτησης εφόσον θα βοηθήσει τους επισκέπτες σας.

Το περιεχόμενο μας πρέπει όχι μόνο να είναι βελτιστοποιημένο (με λέξεις-κλειδιά για παράδειγμα) αλλά να ξεχωρίζει. Να απευθύνεται σε ανθρώπους, να είναι ενημερωτικό, να προσφέρει λύσεις σε προβλήματα των χρηστών.

 

4.Εξωτερικοί και εσωτερικοί σύνδεσμοι

Μία ακόμα παράμετρος ώστε να κατακτήσετε την κορυφή, είναι ο αριθμός των σχετικών ιστοσελίδων που δείχνουν στη δική μας. Επίσης, σημαντικό είναι οι εσωτερικοί σύνδεσμοι που διαμορφώνουν την εύκολη πλοήγηση για τους επισκέπτες.

 

5. Τοποθεσία (Local SEO)

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνει κάθε επιχείρηση είναι να διεκδικήσει τη θέση της στο Google. Προσθέτοντας στο Google την τοποθεσία που βρίσκεται η επιχείρηση σας, κάνετε ευκολότερη την εύρεση της από τους χρήστες που θα την αναζητήσουν, ανεξάρτητα από το πόσο εξειδικευμένη σε ένα τομέα είναι. Για παράδειγμα, εάν η επιχείρηση που έχετε είναι ένα ινστιτούτο ομορφιάς στην Αθήνα, ορίζοντας την τοποθεσία σας, οποιαδήποτε στιγμή ένας χρήστης και αν αναζητήσει ινστιτούτα ομορφιάς στην περιοχή της Αθήνας, η ιστοσελίδα της επιχείρησης σας θα εμφανιστεί σίγουρα στα αποτελέσματα.

 

Προσωπικοί παράγοντες

Υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που είναι μοναδικοί για την εταιρία σας, οι οποίοι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του χρονοδιαγράμματός σας.

Ο πρώτος είναι οι Καίριοι Δείκτες Απόδοσης (KPI = Key Performance Indicators) της επιχείρησής σας και βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση της απόδοσής της. Τα KPIs είναι επίσης γνωστά και ως μετρητές απόδοσης (performance metrics), επιχειρηματικοί δείκτες (business indicators) και δείκτες απόδοσης (performance ratios).

Οι δείκτες KPIs που θα θέσετε καθορίζουν εάν οι προσπάθειές σας αποτυγχάνουν ή επιτυγχάνουν. Παράδειγμα ενός δείκτη KPI θα μπορούσε να είναι : 15% αύξηση στην κατάταξη για τις τρεις πρώτες λέξεις-κλειδιά.  Για να το πετύχετε αυτό, χρειάζεται ανάλυση και μελέτη για να εξεταστούν παράμετροι όπως το authority του ιστότοπού σας. Ίσως να θέλετε περισσότερη οργανική κίνηση ή θα μπορούσατε απλά να στοχεύετε σε αύξηση των πωλήσεων.

Αυτές οι μετρήσεις πρόκειται να είναι συγκεκριμένες για τους στόχους της εταιρίας σας, θα είναι θεμελιώδεις για τη μέτρηση της επιτυχίας της καμπάνιας σας και θα έχουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του χρόνου που απαιτείται, έως ότου αρχίσετε να βλέπετε τα πρώτα αποτελέσματα.

Ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός παράγοντας που θα οριοθετήσει την περίοδο αναμονής μέχρι να βρεθείτε ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης, είναι ο προϋπολογισμός για το SEO.

Το budget για το SEO θα επηρεάσει άμεσα τον αριθμό των συνδέσμων που δημιουργούνται, την ποιότητα των συνδέσεων που αποκτήθηκαν, το περιεχόμενο που παράγεται για την επιχείρηση και πολλά άλλα στοιχεία. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κάνετε το SEO προσιτό ώστε να μπορείτε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τα χρήματα που δαπανάτε, χρειάζεται όμως η βοήθεια επαγγελματία. Χρειάζεται εμπειρία και γνώση έτσι ώστε με το χαμηλότερο δυνατό budget να κερδίζουμε την μέγιστη δυνατή απόδοση.

Οπότε, πόσος χρόνος χρειάζεται πραγματικά;

Ο χρόνος διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση, από κλάδο σε κλάδο και από εταιρία σε εταιρία. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες που αναφέραμε επηρεάζουν σημαντικά την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.

Επομένως, εάν θέλετε να έχετε καλά αποτελέσματα, πρέπει να επενδύσετε σε ποιοτική εργασία. Αυτό σημαίνει:

  1. Σχετικό, βελτιστοποιημένο και χρήσιμο περιεχόμενο σε καθημερινή βάση για τους χρήστες.
  2. Μία σελίδα που όχι μόνο φαίνεται καλή, αλλά λειτουργεί και σωστά.
  3. Έναν ιστότοπο που φορτώνει γρήγορα και έχει εύκολη πλοήγηση.
  4. Μία ιστοσελίδα που φαίνεται το ίδιο καλή και σε κινητό τηλέφωνο, tablet. (responsive design)

Απαιτείται συνήθως ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να δείτε σημαντικά αποτελέσματα. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι εκτιμήσεις και υποθέσεις. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το 95% των εταιριών δεν καταφέρνουν να βρεθούν στα πρώτα 10 αποτελέσματα σε διάρκεια ενός χρόνου, ενώ μόνο το 22% των ιστοσελίδων που βρέθηκαν στο top 10 των αποτελεσμάτων χρειάστηκαν λιγότερο από χρόνο.

Μπορεί να σας εντυπωσιάζουν οι 12 μήνες, αλλά το SEO είναι ένα διαρκής αγώνας που χρειάζεται υπομονή, επιμονή και συνέπεια. Ο χρόνος είναι το μόνο αρνητικό που έχει το SEO. Έχοντας τα παραπάνω χαρακτηριστικά στο νου, χρειάζεται να προσπαθείτε συνεχώς για να εμπλουτίσετε τη στρατηγική σας και σίγουρα θα δείτε αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.