SEO

Black hat SEO: 8 Οn-page τεχνικές που πρέπει να αποφύγετε

Σε προηγούμενα μας άρθρα αναφερθήκαμε στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για μια καλή SEO στρατηγική σε on-page και off-page επίπεδο. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπάνω είναι σημαντικό να εξετάσουμε τις κακές τεχνικές SEO (black hat SEO techniques) και πως αυτές επηρεάζουν τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Τι είναι black hat SEO;

Το black hat SEO αφορά κακόβουλες και παραβατικές τεχνικές SEO που σκοπό έχουν να ξεγελάσουν τις μηχανές αναζήτησης. Οι μηχανές αναζήτησης δε βλέπουν με “καλό μάτι” αυτές τις τεχνικές και τις περισσότερες φορές καταλήγουν στο να τιμωρούν με ποινές και χαμηλότερες θέσεις κατάταξης στα αποτελέσματα αναζήτησης τις ιστοσελίδες που τις εφαρμόζουν.

Black hat SEO

Παρακάτω θα δούμε 8 “κακές” on-page τεχνικές SEO.

1. Πολλαπλές λέξεις κλειδιά (Keyword stuffing)

Η χρήση πολλαπλών λέξεων-κλειδιών εντός μιας σελίδας χωρίς ουσιαστικό νόημα είναι μια τεχνική SEO, που θεωρείται λανθασμένη. Στην τεχνική αυτή, λέξεις-κλειδιά φορτώνονται στις μετα-ετικέτες μιας ιστοσελίδας. Οι μετα-ετικέτες αυτές είναι γνωστές ως meta-tags και αποτελούν ένα κομμάτι κώδικα στη γλώσσα HTML που βοηθάει στην περιγραφή του περιεχομένου μιας ιστοσελίδας. Το keyword stuffing εμφανίζεται επίσης στο περιεχόμενο που είναι ορατό προς το χρήστη μιας ιστοσελίδας καθώς και στα anchor text των backlinks. Τα anchor text αποτελούν το λεκτικό του hyperlink, συνήθως γραμμένα σε μπλε γραμματοσειρά, που οδηγεί σε μια άλλη σελίδα. Τα πραπάνω είναι τεχνικές που ακολουθούνται σε μια προσπάθεια οι ιστοσελίδες να αποκτήσουν ένα αθέμιτο πλεονέκτημα στην κατάταξη των μηχανών αναζήτησης.

Το keyword stuffing μπορεί να οδηγήσει μεγάλες μηχανές αναζήτησης να απαγορεύσουν ή να τιμωρήσουν προσωρινά ή μόνιμα μια ιστοσελίδα. Η επανάληψη λέξεων σε μετα-ετικέτες μπορεί να εξηγήσει γιατί πολλές μηχανές αναζήτησης δεν χρησιμοποιούν πλέον αυτές τις ετικέτες. Σήμερα, οι μηχανές αναζήτησης δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο μοναδικό, περιεκτικό, σχετικό και χρήσιμο περιεχόμενο. Έτσι βελτιώνεται συνολικά η ποιότητα της ιστοσελίδας και το keyword stuffing καθίσταται άχρηστο. Παρ’ όλ’ αυτά, η τεχνική αυτή εξακολουθεί να εφαρμόζεται από πολλούς.

Black hat SEO

2. Φτωχό περιεχόμενο (Thin Content)

Το φτωχό περιεχόμενο μπορεί να περιγραφεί καλύτερα ως περιεχόμενο που δεν έχει αξία για τον αναγνώστη ή που μπορεί ακόμη και να τον εξαπατήσει. Η Google θεωρεί το thin content ως το περιεχόμενο με τη χαμηλότερη ποιότητα. Θεωρεί πως δεν καταβλήθηκε κάποια προσπάθεια για να δημιουργηθεί και ενδεχομένως να είναι προϊόν υποκλοπής από άλλη πηγή. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αυθεντικά και πρωτότυπα κείμενα για το περιεχόμενο σας, να ελέγχετε για γραμματικά και τυπογραφικά σφάλματα που δυσχεραίνουν την αναγνωσιμότητα, καθώς και να αποφεύγετε τις κακόβουλες τεχνικές του SEO.

Black hat SEO

3. Διπλότυπο Περιεχόμενο (Duplicate content)

Το να αντιγράφεις αυτούσια το περιεχόμενο μιας άλλης ιστοσελίδας είναι σίγουρα πολύ βολικό. Από την άλλη όμως, δεν είναι καθόλου ηθικό και πρακτικό. Επισήμως, η Google δεν επιβάλλει ποινή για το διπλότυπο περιεχόμενο. Ωστόσο, φιλτράρει το πανομοιότυπο περιεχόμενο, το οποίο έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την επιβολή μιας ποινής, δηλαδή την απώλεια βαθμολογίας για την κατάταξη των ιστοσελίδων σας.

Το διπλότυπο περιεχόμενο μπερδεύει τη Google και αναγκάζει τη μηχανή αναζήτησης να επιλέξει ποιες από τις ίδιες σελίδες πρέπει να κατατάξει στα κορυφαία αποτελέσματα. Ανεξάρτητα από το ποιος παρήγαγε το περιεχόμενο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η αρχική (πρωτότυπη) σελίδα να μην είναι αυτή που θα επιλεγεί ως το κορυφαίο αποτελέσματα αναζήτησης.

Black hat SEO

4. Υπερβολική βελτιστοποίηση (Over optimization)

Το «πάρα πολύ» από κάτι καλό οδηγεί σε κάτι κακό! Αυτό όπως ισχύει στη ζωή, ισχύει και στη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης. Το SEO είναι χρήσιμο, αλλά πάρα πολύ SEO μπορεί να προκαλέσει υπερβολική βελτιστοποίηση. Το over optimization των μηχανών αναζήτησης είναι η τεχνική της δημιουργίας πάρα πολλών βελτιώσεων SEO σε σημείο που οι βελτιώσεις αρχίζουν να καταστρέφουν την ικανότητα κατάταξης του ιστοτόπου.

Black hat SEO

5. Κρυφό κείμενο (Hidden text)

Πρόκειται για κείμενο που δεν εμφανίζετε στους χρήστες σας, αλλά μπορεί να εντοπιστεί από τις μηχανές αναζήτησης. Μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να είναι η τοποθέτηση σε μια σελίδα άσχετων λέξεων-κλειδιών γραμμένες σε άσπρη γραμματοσειρά πάνω σε άσπρο φόντο.

Με τον τρόπο αυτό η σελίδα γεμίζει με λέξεις κλειδιά που δεν ανιχνεύονται από τον χρήστη παρά μόνο από τις μηχανές αναζήτησης, προκειμένου να τη βελτιστοποιήσουν και να βελτιώσουν την κατάταξή της. Οι ισχυρές μηχανές αναζήτησης έχουν τον τρόπο να εντοπίζουν το κρυφό κείμενο και να το κατηγοριοποιούν ως ανεπιθύμητο, συνεπώς μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει μια τεχνική σαν κι αυτήν.

Black hat SEO

6. Cloaking

Το Cloaking, είναι μια τεχνική με την οποία το περιεχόμενο που παρουσιάζεται στη μηχανή αναζήτησης διαφέρει από αυτό που προβάλλεται όταν επισκέπτεται την ιστοσελίδα ένας απλός χρήστης. Σκοπός του είναι η βελτίωση της κατάταξης ενός ιστοτόπου, για συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά, στις μηχανές αναζήτησης. Αυτή η τεχνική δεν αρέσει στη Google καθώς έχει σκοπό την εξαπάτησή τους. Αν μια τέτοια ενέργεια γίνει αντιληπτή, θα καταργήσει οριστικά την ιστοσελίδα από το ευρετήριο.

Cloaking SEO
6. Cloaking

7. Doorway pages

Οι σελίδες Doorway είναι σελίδες που είναι πολύ βελτιστοποιημένες για μερικές λέξεις-κλειδιά. Κατασκευάζονται αποκλειστικά για τις μηχανές αναζήτησης και τοποθετούνται πριν από την πραγματική σελίδα. Ο στόχος των σελίδων αυτών είναι να βρεθούν ευκολότερα από τις μηχανές αναζήτησης χάρη στις χρησιμοποιούμενες λέξεις-κλειδιά, και στη συνέχεια να φέρουν περισσότερη επισκεψιμότητα στις σελίδες που επιθυμούν οι webmasters. Αυτές οι σελίδες δεν είναι ορατές στους κατόχους ιστοτόπων, καθώς συνήθως ανακατευθύνονται αυτόματα στην προοριζόμενη σελίδα που έχει πραγματικό περιεχόμενο. Το cloacking που είδαμε προηγουμένως αποτελεί μια από τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι doorway pages.

black hat seo

8. PageRank Sculpting

Το PageRank Sculpting αφορά την προσπάθεια να επηρεάσουμε το πώς “κινείται”ο αλγόριθμος PageRank ανάμεσα στις σελίδες του ιστοτόπου σας. Αυτό γίνεται μέσω του ελέγχου της ροής του λεγόμενου link juice από τη μια σελίδα στην άλλη.
Link juice είναι ο όρος που χρησιμοποιείται στον κόσμο του SEO για να αναφερθούμε στην αξία που μεταφέρεται από τη μία σελίδα ή τον ιστότοπο στην άλλη. Αυτή η τιμή μεταφέρεται μέσω υπερσυνδέσμων. Οι μηχανές αναζήτησης βλέπουν τους συνδέσμους αυτούς ως συστάσεις από άλλους ιστότοπους οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι η σελίδα σας είναι πολύτιμη και αξίζει να προωθηθεί.


Υπάρχουν 2 τύποι συνδέσμων που πρέπει να γνωρίζετε: οι dofollow και nofollow. Το PageRank Sculpting χρησιμοποιεί τον τύπο nofollow. Για παράδειγμα, έχετε μια ιστοσελίδα με 5 εξερχόμενους συνδέσμους. Θέλετε όλο το link juice του Page Rank να πηγαίνει σε δύο από αυτούς τους συνδέσμους, οπότε τοποθετείτε το χαρακτηριστικό nofollow στα άλλα τρία. Κατά τα προηγούμενα χρόνια, αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει. Τώρα, αυτή η τεχνική έχει πιο πολλές αρνητικές επιπτώσεις παρά θετικές διότι έχει γίνει κατάχρηση της τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα:

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την κανονική ροή κατάταξης της σελίδας ενός ιστοτόπου όπου δεν εμπλέκεται η τεχνική sculpting.

SEO PageRank Sculpting

Εδώ βλέπουμε το παλιό Page rank Sculpting.
Ήταν ένας τρόπος να διανέμετε περισσότερο link juice σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες που θέλατε να κατατάξετε. Αφορούσε τη χειραγώγιση της ροής του PageRank από μία από τις σελίδες σας σε μια άλλη μέσω της διασύνδεσης και της χρήσης της ετικέτας nofollow.

 SEO PageRank Sculpting

Κι εδώ βλέπουμε τη σημερινή μορφή του Page rank Sculpting.
Ακόμη και αν αποκλείσετε το link juice με ένα nofollow tag, το link juice που θα λάβουν οι άλλες ιστοσελίδες σας παραμένει το ίδιο. Αυτό που κάνει η ετικέτα nofollow είναι ότι απλώς κόβει το link juice που θα μπορούσατε να περάσετε σε μια ιστοσελίδα που δεν ήταν τόσο σημαντική. Στην ουσία, δεν κερδίζετε τίποτα. Συνεπώς δεν αποτελεί μια καλή τεχνική και πλέον δεν συνίσταται.

SEO PageRank Sculpting

Συμπερασματικά

Θα πρέπει να αποφεύγετε τις παραπάνω τεχνικές Black Hat για να βελτιώσετε την κατάταξη του site σας και να το προσατέψετε από ενδεχόμενες ποινές στα αποτελέσματα αναζήτησης. Οι μηχανες αναζήτησεις έχουν γίνει αρκετά έξυπνες ώστε να αναγνωρίζουν αυτές τις πρακτικές.

Συνεπώς η χρήση τους θα σας φέρει προβλήματα παρά υψηλότερς θέσεις κατάταξης. Αν λοιπόν αναρωτιέστε αν η εταιρεία που θα συνεργαστείτε θα χρησιμοποιήσει white ή black SEO τεχνικές για την οργανική προώθηση του site σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε μια αξιόπιστη εταιρεία digital marketing την οποία θα μπορείτε να εμπιστευτείτε.

Εάν ενδιαφέρεστε για την οργανική προώθηση της ιστοσελίδας σας, και αναζητάτε έναν έμπιστο συνεργάτη, με αποδεδειγμενα αποτελέσματα στη δουλειά του επικοινωνήστε με την ομάδα της Dezitech, ώστε να σας προτείνουμε τους κατάλληλους τρόπους προώθησης και αύξησης των οργανικών αποτελεσμάτων της ιστοσελίδας σας στις μηχανές αναζήτησης.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *