SEO

Η χρήση λέξεων-κλειδιών στο SEO: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ο πρωταρχικός σκοπός της SEO βελτιστοποίησης μίας ιστοσελίδας είναι να βοηθήσει τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν το περιεχόμενο της, έτσι ώστε να έχει αντίκτυπο στα οργανικά αποτελέσματα. Η χρήση λέξεων-κλειδιών στο SEO μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη.

Η δουλειά ενός ιδιοκτήτη ιστοσελίδας είναι να βοηθήσει την Google να κατανοήσει το site του, και αυτό πολλές φορές δεν το καταφέρνουν. Μία από τις πιο συχνές αιτίες είναι όταν μια ιστοσελίδα έχει πάνω από μία σελίδα που στοχεύει στο ακριβώς ίδιο keyword.

Όταν συμβαίνει αυτό, αναγκάζει την Google να προσδιορίσει ποια σελίδα είναι προφανώς η κατάλληλη για να την βγάλει στα αποτελέσματα. Θα επιλέξει μία και ίσως δεν είναι αυτή που θα θέλατε εσείς.

Η σύγχυση αυτή αναφέρεται συχνά ως «κανιβαλισμός των λέξεων-κλειδιών». Σε αυτό το άρθρο θα το εξετάσουμε και θα δούμε πρακτικές για να το καταπολεμήσουμε.

Γιατί η υπερφόρτωση αυτή δεν είναι καλή για το SEO

Ένας από τους λόγους που βελτιστοποιούμε μία σελίδα είναι για να έχουμε τον έλεγχο στην εμπειρία που προκαλεί αυτή στον τελικό χρήστη. Όταν δεν βοηθάμε τις μηχανές αναζήτησης να κάνουν την δουλειά τους (να καταλάβουν τη σελίδα μας), τότε τις επιβαρύνουμε και το αποτέλεσμα φυσικά δεν θα είναι το επιθυμητό.

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει παραστατικά το πρόβλημα:

χρήση λέξεων-κλειδιών στο SEO

Ποιες είναι οι συνέπειες όταν πολλές σελίδες έχουν τις ίδιες λέξεις-κλειδιά

  • Χαμηλή ποιότητα περιεχομένου: Φανταστείτε ότι έχετε γράψει ένα βιβλίο το οποίο δεν είναι σωστά οργανωμένο και έχει πολλές σελίδες που επαναλαμβάνουν τα ίδια. Θα δημιουργούσε πρόβλημα στον αναγνώστη. Έτσι και στην ιστοσελίδα μας πρέπει να έχουμε οργανωμένο περιεχόμενο και η Google θα μας το ανταποδώσει.
  • Πολλαπλά εξωτερικά links: Πείτε ότι έχετε πολλές σελίδες σχετικά με τα snowboards και κάποιες ιστοσελίδες εξωτερικές δείχνουν στις εσωτερικές σας σελίδες για τα snowboards. Το καλύτερο θα ήταν όλοι οι εξωτερικοί σύνδεσμοι να δείχνουν σε συγκεκριμένη σελίδα, έτσι ώστε α επικεντρωθεί το ενδιαφέρoν και να μην χαθούν οι επισκέπτες.
  • Λιγότερες πωλήσεις: Κάποιες σελίδες δεν αποδίδουν το ίδιο, ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, για παράδειγμα της πώλησης. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να κάνετε δοκιμές και να κρατήσετε την σελίδα που αποδίδει καλύτερα. Τέτοια εργαλεία που θα σας βοηθήσουν είναι τα Tracking goals του Google Analytics.

Πώς να το διορθώσετε

Η λύση στο πρόβλημα είναι απλή στη θεωρία αλλά θέλει κάποια εργασία από μεριάς σας. Είναι όλα θέμα οργάνωσης.

  1. Ελέγξτε για διπλότυπους τίτλους

Σκανάρετε τις εσωτερικές σας σελίδες και αναγνωρίστε σε ποια περίπτωση γίνεται επανάληψη. Κάθε σελίδα θα πρέπει να πραγματεύεται ένα μοναδικό θέμα.

Υπάρχουν στο ίντερνετ εργαλεία που θα σας βοηθήσουν, όπως το Screaming Frog (web crawler).

χρήση λέξεων-κλειδιών στο SEO

Το εργαλείο αυτό σκανάρει όλη την ιστοσελίδα και σας παρουσιάζει σε μία άποψη τα meta informations συμπεριλαμβανομένων των τίτλων. Κάντε ταξινόμηση ανά τίτλο και φιλτράρετε τις διπλότυπες εγγραφές.

  1. Οργανώστε την δομή της σελίδας σας

Το επόμενο βήμα είναι η αναδιάρθρωση του site σας, έτσι ώστε κάθε σελίδα να στοχεύει διαφορετικό keyword. Ένα παράδειγμα σωστής διάταξης βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα, όπου τα snowboards χωρίζονται στις σωστές κατηγορίες.

χρήση λέξεων-κλειδιών στο SEO

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα εργαλεία για αυτό, όπως το Balsalmiq ή ένα από φύλλο Excel.

Συμπερασματικά, όσο μεγάλη σε όγκο κι αν είναι η σελίδα σας, το κλειδί για να ανέβει στα οργανικά αποτελέσματα είναι να έχει οργανωμένη δομή και σελίδες βελτιστoποιημένες η κάθε μία για διαφορετικό keyword. Η χρήση λέξεων-κλειδιών στο SEO θα βοηθήσει πολύ. Έτσι, και στην εκτίμηση των μηχανών αναζήτησης θα ανεβείτε αλλά κυρίως και των επισκεπτών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *