Τουριστικά ακίνητα

Με ποιους τρόπους μπορείτε να προωθήσετε το τουριστικό σας ακίνητο;

πώς να προωθήσετε το τουριστικό σας ακίνητο

Τα τελευταία χρόνια η μεγάλη άνοδος του τουρισμού σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, έχει αναγκάσει πολλούς ιδιοκτήτες να μετατρέψουν τα ακίνητα τους σε τουριστικά καταλύματα με στόχο να αποκτήσουν γρήγορα και εύκολα χρήματα. Αναξιοποίητα κτήρια, κενά γραφεία και παλιές αποθήκες έχουν μετατραπεί σε τουριστικές κατοικίες και διαμερίσματα. Οι περισσότεροι δηλαδή έχουν στην ιδιοκτησία τους ή ακόμα και αναζητούν χώρους που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καταλύματα για τουρίστες με βασικό στόχο την ενοικίαση τους έστω και βραχυπρόθεσμα. Πρόκειται για μία «έξυπνη» κίνηση που μπορεί να σας αποφέρει αρκετά έσοδα με την προϋπόθεση να ακολουθήσετε την κατάλληλη στρατηγική. Μάθετε πώς να προωθήσετε το τουριστικό σας ακίνητο.

Τουριστικά καταλύματα είναι κατά βάση τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια ή διαμερίσματα, τα οποία όμως χαρακτηρίζονται ως μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα. Συγκεκριμένα, με βάση τη σχετική νομοθεσία, ακίνητα μπορούν να θεωρηθούν:

1) τα διαμερίσματα

2) οι μονοκατοικίες, εξαιρουμένων των μονοκατοικιών οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιες λόγω της κατάργησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας,

3) οποιαδήποτε άλλη μορφή οικήματος.

Για τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση του ακινήτου σας, θα πρέπει να τηρούνται – μεταξύ άλλων – ορισμένες βασικές προϋποθέσεις:

α) Τα ακίνητα πρέπει να έχουν εμβαδόν τουλάχιστον 9 τ.μ.

β) Θα πρέπει να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και θέρμανση.

γ) Να είναι επιπλωμένα και να περιέχουν τουλάχιστον κλινοσκεπάσματα

δ) Να έχουν λάβει όλες τις νόμιμες οικοδομικές άδειες ή να έχουν διατηρηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3843/2010 (Α΄ 62) ή υπαχθεί στις ρυθμίσεις του άρθρου 24 του ν. 4014/2011 (Α΄ 209).

Όσον αφορά τη διάρκεια της μίσθωσης υπάρχει ο εξής περιορισμός:

Σε νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων κάθε ακίνητο δε πρέπει να μισθώνεται για περισσότερες από 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Σε κάθε άλλη περιοχή δε πρέπει να μισθώνεται περισσότερες από 90 ημέρες εκτός εάν το εισόδημα του εκμισθωτή από το σύνολο των ακινήτων, που εκμισθώνονται μίσθωση αυτού του είδους, είναι μικρότερο των δώδεκα χιλιάδων ευρώ (12.000€) ετησίως.

Αναμφίβολα, η πρακτική της ενοικίασης των σπιτιών από ιδιώτες κυρίως μέσω διαδικτύου είναι επωφελής για τον εκμισθωτή ιδιοκτήτη, που αποκτά ένα πρόσθετο εισόδημα. Επωφελείται, όμως, και ο μισθωτής τουρίστας, που βρίσκει ένα χώρο διαμονής της επιλογής του σε καλύτερες τιμές. Οι περισσότεροι θα αναρωτιέστε για το πώς να προωθήσετε το τουριστικό σας ακίνητο σωστά και να έχετε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα. Στο άρθρο αυτό θα παρουσιάσουμε τους πιο δημοφιλείς τρόπους. Παράλληλα, θα αναφέρουμε μερικά από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους, ώστε να καταλήξετε στον ιδανικότερο για εσάς.

Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας πως όλοι οι παρακάτω τρόποι απαιτούν να διαθέσετε χρήματα προκειμένου να αποδώσουν. Με δωρεάν τρόπους είναι εξαιρετικά δύσκολο να πετύχετε τα αποτελέσματα που θέλετε.

1. Διαδικτυακές πλατφόρμες

Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προωθήσετε το τουριστικό σας ακίνητο είναι να χρησιμοποιήσετε μία από τις διαδικτυακές πλατφόρμες online κρατήσεων. Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες (Trivago, TripAdvisor, HomeAway κτλ.) στις οποίες μπορείτε να καταχωρήσετε το ακίνητο σας. Ωστόσο, εμείς θα αναφερθούμε στη Booking και την Airbnb, διότι είναι οι πιο δημοφιλείς στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

 Booking

πώς να προωθήσετε το τουριστικό σας ακίνητο - booking

Η Booking θεωρείται μία από τις κορυφαίες σελίδες ξενοδοχειακών κρατήσεων παγκοσμίως. Δεν απευθύνεται μόνο σε όσους θέλουν να βρουν το ιδανικό κατάλυμα για να περάσουν τις διακοπές τους. Δίνει, επίσης, τη δυνατότητα να καταχωρήσετε το  δικό σας ακίνητο είτε πρόκειται για διαμέρισμα, εξοχική κατοικία, βίλα, ξενώνα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να αποτελέσει κατάλυμα για τουρίστες.

Πλεονεκτήματα

α) Λόγω της τεράστιας επισκεψιμότητας του, η Booking.com έχει μεγάλη αξιοπιστία. Αυτό έχει σημασία όχι μόνο για εσάς αλλά και για τους υποψήφιους ενοικιαστές. Αυτοί θα νιώθουν ασφαλείς να χρησιμοποιήσουν την συγκεκριμένη πλατφόρμα, η οποία παρέχει 24ωρη και καθημερινή υποστήριξη.                                               

β) Η πλατφόρμα αυτή απευθύνεται σε ένα ευρύ και παγκόσμιο κοινό. Ουσιαστικά, διαφημίζετε το κατάλυμα σας όλο το χρόνο σε ένα μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών που προέρχονται από όλο τον κόσμο. Επομένως, έχετε και περισσότερες πιθανότητες να επιλέξει κάποιος το ακίνητο σας για βραχυπρόθεσμη μίσθωση.

γ) Σας δίνει τη δυνατότητα να ανοίγετε και να κλείνετε το κατάλυμα σας όποτε θέλετε, χωρίς να υπάρχουν δεσμευτικά συμβόλαια. Εσείς είστε αυτοί που ελέγχετε τη διαθεσιμότητά σας. Είναι δηλαδή δική σας απόφαση το πότε θα δέχεστε επισκέπτες και για πόσο χρονικό διάστημα.

δ) Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες είναι η δωρεάν διαφήμιση. Συγκεκριμένα, η Booking προωθεί το κατάλυμα σας στις μηχανές αναζήτησης σε όλο τον κόσμο. Συνεπώς η καταχώριση σας προβάλλεται σε Google, Bing και Yahoo.

πώς να προωθήσετε το τουριστικό σας ακίνητο - booking

Μειονεκτήματα

α) Το βασικότερο μειονέκτημα της booking.com είναι ότι εφαρμόζει ένα μοντέλο προμήθειας με βάση το οποίο πληρώνετε ένα συγκεκριμένο ποσοστό για κάθε κράτηση. Συγκεκριμένα, είστε υποχρεωμένοι να πληρώνετε προμήθεια για κάθε κράτηση που πραγματοποιείται μέσω της πλατφόρμας από επισκέπτες που ολοκλήρωσαν τη διαμονή τους στο κατάλυμά σας. Τα τιμολόγια προμήθειας υπολογίζονται βάσει της ημερομηνίας check-out του επισκέπτη. Το ποσοστό προμήθειας θα εμφανίζεται στο βήμα “Συμφωνητικό” της διαδικασίας καταχώρησης και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες (είδος ακινήτου, περιοχή που βρίσκεται κτλ.). Στο τέλος κάθε μήνα σας στέλνετε ένα τιμολόγιο με το ποσό της οφειλόμενης προμήθειας. Επίσης, σε περίπτωση που θέλετε να βελτιώσετε την κατάταξη σας θα πρέπει να αυξήσετε την προμήθεια που δίνετε (Προώθηση προβολής).

Για παράδειγμα, εάν το ακίνητο σας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, η προμήθεια για κάθε κράτηση είναι γύρω στο 15%. Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της Booking.com, μπορείτε να υπολογίσετε τα πιθανά σας κέρδη ανά μήνα. (Προσοχή! Ο υπολογισμός γίνεται με βάση τη ζήτηση της περιοχής σας και δε μπορεί να θεωρηθεί εγγυημένο ποσό).

πώς να προωθήσετε το τουριστικό σας ακίνητο - τιμολόγηση

β) Επίσης, η Booking.com σας επιβάλλει να παρέχετε τη χαμηλότερη δυνατή τιμή ενοικίασης στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Εάν δηλαδή, θέλετε να καταχωρίσετε το κατάλυμα σας και σε κάποια άλλη σελίδα online κρατήσεων (π.χ. Airbnb), η τιμή ενοικίασης που θα δώσετε εκεί δε θα μπορεί να είναι χαμηλότερη από αυτή που αναγράφεται στη Booking. Εάν επιλέξετε αυτήν την πλατφόρμα για την προώθηση του ακινήτου σας, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας αυτή την υποχρέωση.

Διαβάστε και το παρακάτω απόσπασμα σχετικά με την «Εγγύηση Διατήρησης Τιμής» που προέρχεται από υπόδειγμα συμβολαίου της Booking.com.

πώς να προωθήσετε το τουριστικό σας ακίνητο - εγγύηση διατήρησης τιμής

Airbnb

πώς να προωθήσετε το τουριστικό σας ακίνητο - airbnb

Η Airbnb είναι δημοφιλής διαδικτυακή πλατφόρμα καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων που συνδέει τους ιδιοκτήτες τουριστικών ακινήτων με υποψήφιους ενοικιαστές. Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2008 και έχει τη βάση της στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται από ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Ουσιαστικά, σας δίνει τη δυνατότητα να γίνεται οικοδεσπότης και να φιλοξενήσετε έναντι αμοιβής στο διαθέσιμο χώρο σας άλλους ανθρώπους που αναζητούν μία κατοικία για τη περίοδο των διακοπών τους και για οποιαδήποτε άλλη περίσταση.

Πλεονεκτήματα

α) Με την Airbnb, έχετε τον πλήρη έλεγχο της διαθεσιμότητας, της τιμολόγησης, των κανόνων σπιτιού και της επικοινωνίας με τους επισκέπτες σας. Μπορείτε να καθορίσετε ώρες άφιξης και να οργανώσετε τη διαδικασία όπως εσείς επιθυμείτε.  Αφού κάνετε τη καταχώρηση σας και περιγράψετε το χώρο σας, πόσους επισκέπτες μπορείτε να φιλοξενήσετε και προσθέσετε φωτογραφίες και άλλες λεπτομέρειες, το εργαλείο ελέγχου τιμών μπορεί να προτείνει ανταγωνιστικές τιμές, αλλά η τιμή που χρεώνετε εξαρτάται πάντοτε από εσάς.

 β) Δεν είστε υποχρεωμένοι να υποδεχτείτε αυτοπροσώπως τους επισκέπτες-ενοικιαστές στο κατάλυμα σας. Έχετε τη δυνατότητα να τους δώσετε το κλειδί ή να τους στείλετε απλά τον κωδικό εισόδου για την πόρτα. Επίσης, υπάρχει ασφάλεια προστασίας του οικοδεσπότη σε περίπτωση που οι επισκέπτες σας τραυματιστούν ή προκαλέσουν ζημιά στην ιδιοκτησία σας.

γ) Η Airbnb σας παρέχει αξιοπιστία. Όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να στείλουν μία φωτογραφία προφίλ και να επαληθεύσουν το τηλέφωνο και το email τους. Επίσης, ως οικοδεσπότης μπορείτε να απαιτήσετε από τους επισκέπτες σας να έχουν επίσημη ταυτότητα. Έτσι, θα νιώθετε και εσείς μεγαλύτερη ασφάλεια για τους ανθρώπους στους οποίους παραχωρείτε την κατοικία σας έστω για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Μειονεκτήματα

α) Βασικό μειονεκτήματα της Airbnb είναι ότι εφαρμόζει, όπως και η Booking, ένα μοντέλο προμήθειας για κάθε μίσθωση της κατοικίας σας. Εδώ, βέβαια το ποσοστό της προμήθειας ανέρχεται στο 3%. Οι επισκέπτες χρεώνονται πριν από την άφιξη κι εσείς πληρώνεστε αυτόματα 24 ώρες μετά την άφιξη τους. Μπορείτε να πληρωθείτε μέσω PayPal, άμεσης κατάθεσης ή διεθνούς τραπεζικού εμβάσματος.

β) Απαιτείται να παρέχεται στους επισκέπτες σας κάποιες υποστηρικτικές υπηρεσίες. Τι σημαίνει αυτό; Για να δημιουργήσετε άνετες και αξιόπιστες διαμονές για τους επισκέπτες, η Airbnb θα σας ζητήσει ως οικοδεσπότης να ικανοποιήσετε πέντε βασικές απαιτήσεις για κάθε καταχώρηση. Η πρώτη αφορά τη προσφορά βασικών παροχών (το χαρτί υγείας, το σαπούνι, τα κλινοσκεπάσματα/σεντόνια, και τουλάχιστον μια πετσέτα και μαξιλάρι ανά επισκέπτη). Η δεύτερη απαίτηση που έχουν είναι να διατηρείτε υψηλό ποσοστό ανταπόκρισης απαντώντας σε ερωτήσεις και αιτήματα κράτησης εντός 24 ωρών. Η τρίτη και η τέταρτη απαίτηση αφορά την αποδοχή των αιτημάτων κράτησης και την αποφυγή ακυρώσεων αντίστοιχα. Επίσης, είναι απαραίτητη η διατήρηση μιας συνολικά υψηλής βαθμολογίας, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να βασιστούν σε ένα σταθερό επίπεδο ποιότητας.

 Συνοψίζοντας για τις πλατφόρμες…

Το βασικό τους πλεονέκτημα θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η μεγάλη τους επισκεψιμότητα. Συνεπώς και οι αυξημένες πιθανότητες που έχετε για βραχυπρόθεσμη μίσθωση του ακινήτου σας. Οι πλατφόρμες προτιμώνται δηλαδή από ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, αφού προσφέρουν αμεσότητα και ευκολία. Από την άλλη πλευρά, το βασικό τους μειονέκτημα είναι το θέμα της προμήθειας για κάθε κράτηση.

Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε πως σε κάθε περίπτωση απαιτείται η έκδοση ηλεκτρονικού μισθωτηρίου για το χρονικό διάστημα το οποίο θέλετε να παραχωρήσετε (επί πληρωμή) την κατοικία σας. Για κάθε κράτηση που γίνεται μέσω Booking ή Airbnb πρέπει να κάνετε και την αντίστοιχη δήλωση μέσω taxis (τουριστική μίσθωση).

2. Μεσιτικό γραφείο

προώθηση ακινήτου - real estate

Ένας άλλος τρόπος να αναδείξετε και να προωθήσετε το τουριστικό σας ακίνητο είναι να απευθυνθείτε σε κάποιο μεσιτικό γραφείο. Η συνεργασία με μεσίτη είναι μία παραδοσιακή μέθοδος. Την ακολουθούν κυρίως όσοι δεν γνωρίζουν ή δε θέλουν να εκμεταλλευτούν τη «δύναμη» του διαδικτύου.

Πλεονεκτήματα

α) Ένα καλό μεσιτικό γραφείο, επειδή γνωρίζει καλά την τοπική αγορά, μπορεί να σας προσφέρει χρήσιμες συμβουλές. Σας ενημερώνει σχετικά με τον προσδιορισμό της τιμής ενοικίασης, λαμβάνοντας υπόψη του την προσφορά και τη ζήτηση στην περιοχή, καθώς και τα τεχνικά-ποιοτικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ακινήτου (διαμέρισμα, βίλα, μονοκατοικία κτλ.). Μπορεί δηλαδή να εκτιμήσει καλύτερα το ακίνητο σας. Έτσι, δε θα χάσετε πολύτιμο χρόνο ζητώντας κάτι που είναι εκτός αγοράς, αλλά ούτε χρήματα σε περίπτωση που δεν έχετε εκτιμήσει σωστά την αξία του. Επίσης, ο μεσίτης είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει για πιθανές διαπραγματεύσεις που θα χρειαστεί να γίνουν με τον πελάτη σε σχέση με τη μίσθωση του ακινήτου σας.

β) Ένα άλλο πλεονέκτημα πέρα από το συμβουλευτικό του ρόλο, είναι η αποτελεσματικότερη προώθηση του ακινήτου σας. Συγκεκριμένα, ο μεσίτης έχοντας τη συνολική εικόνα της αγοράς και μεγάλη εμπειρία στο χώρο της διαφήμισης ακινήτων μπορεί να χρησιμοποιήσει το κατάλληλο διαφημιστικό μέσο για να προβάλλει το ακίνητο σας. Εξάλλου, τα μεσιτικά γραφεία διαθέτουν μεγάλο πελατολόγιο στο οποίο μπορούν να ανατρέξουν οποιαδήποτε στιγμή. Επίσης, οι διαπραγματευτικές τους ικανότητες αυξάνουν τις πιθανότητες τουριστικής μίσθωσης του ακινήτου σας.

Μειονεκτήματα

 α) Το βασικότερο μειονέκτημα του μεσιτικού γραφείου αφορά την αμοιβή που απαιτείται. Το χρηματικό κόστος για τις υπηρεσίες ενός μεσίτη είναι ανασταλτικός παράγοντας για πολλούς ιδιοκτήτες. Οι περισσότεροι δεν επιθυμούν να μειώσουν το πραγματικό τους κέρδος, δίνοντας έστω και ένα μικρό ποσοστό στο μεσιτικό γραφείο.

 β) Πέρα από τη μεσιτική αμοιβή, η επικοινωνία με τους πιθανούς ενοικιαστές του ακινήτου σας είναι ένα άλλο ζήτημα. Πολλές φορές όταν ο μεσίτης δεν έχει κλειδιά της κατοικίας σας, ή δε μπορεί για λόγους απόστασης να δείξει το ακίνητο σας σε υποψήφιους ενοικιαστές, τότε αυτή είναι μία διαδικασία που θα πρέπει να κάνετε εσείς ως ιδιοκτήτης.

3. Google AdWords

προώθηση ακινήτου - google adwords

Ένας τρόπος για να διαφημίσετε το ακίνητο σας γρήγορα και αποτελεσματικά είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία Google AdWords. Πρόκειται ουσιαστικά για μία διαφημιστική πλατφόρμα που παρέχει η μηχανή αναζήτησης της Google.  Η διαφορά της σε σχέση με άλλες μεθόδους είναι ότι η διαφήμιση είναι στοχευμένη. Δηλαδή, εμφανίζεται μόνο όταν κάποιος αναζητήσει με λέξεις-κλειδιά που εσείς έχετε δηλώσει πως θέλετε να διαφημίζεστε. Επιπλέον, πληρώνετε μόνο όταν κάποιος κάνει κλικ στη διαφήμιση σας (pay-per-click).

Στο παρακάτω παράδειγμα, βλέπουμε τη διαφήμιση μίας βίλας στην Πάρο μέσω της υπηρεσίας Google AdWords. Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη διαφήμιση είναι στα αγγλικά διότι ο ιδιοκτήτης της βίλας στοχεύει σε κοινό εκτός Ελλάδας.

προώθηση ακινήτου - google adwords

Πλεονεκτήματα

α) Το βασικό πλεονέκτημα του Google AdWords είναι η αμεσότητα. Δηλαδή η μεγάλη ταχύτητα με την οποία θα εμφανιστείτε στη πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων της Google. Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που θα κάνετε ένα λογαριασμό στο Google AdWords και θα δημιουργήσετε τη δική σας διαφημιστική καμπάνια (αυτό μπορεί να γίνει μέσα σε λίγα λεπτά), χρειάζεται να περιμένετε πολύ λίγο χρόνο, προκειμένου να επικυρωθεί η διαφήμισή σας. Έπειτα θα είστε στο τοπ 4 των αποτελεσμάτων αναζήτησης της Google.

β) Το Google AdWords είναι ένα εργαλείο στοχευμένης διαφήμισης. Τι σημαίνει αυτό; Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με το τουριστικό σας ακίνητο, όπως η τοποθεσία ή το είδος του (διαμέρισμα, μονοκατοικία, δωμάτιο), οι χρήστες που πραγματοποιούν μία αναζήτηση με σχετικές λέξεις, βλέπουν τη σελίδα σας να εμφανίζεται στα πρώτα αποτελέσματα. Απευθύνεστε δηλαδή σε ένα στοχευμένο κοινό. Επιπλέον, εσείς είστε που οριζετε το κόστος που θέλετε να δαπανάτε για κλικ στη διαφήμιση και για κάθε λέξη-κλειδί.

Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό, ας δούμε ξανά το παραπάνω παράδειγμα με τη βίλα στην Πάρο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κάποιες από τις λέξεις-κλειδιά στις οποίες πρέπει να στοχεύσετε για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα είναι  «βίλα», «Πάρο», «ενοικίαση» κτλ.. Θα πρέπει δηλαδή να χρησιμοποιήστε λέξεις σχετικές με τις αναζητήσεις των χρηστών.

γ) Μπορείτε να μετρήσετε την απόδοση της διαφήμισης σας. Πώς γίνεται αυτό; Το Google AdWords σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε ποιος έκανε κλικ στη διαφήμιση σας, ποια λέξη-κλειδί δημιούργησε τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη σελίδα σας και πολλές άλλες πληροφορίες που θα βελτιστοποιήσουν τη διαφημιστική σας καμπάνια.

 

Μειονεκτήματα

 α) Το βασικό μειονέκτημα του Google AdWords είναι ότι πρόκειται για μία υπηρεσία που παρέχεται επί πληρωμή. Πρέπει δηλαδή να δώσετε χρήματα για να τη χρησιμοποιήσετε. Μπορεί να αποδειχθεί αρκετά ακριβός τρόπος ειδικότερα αν βασίζεστε σε έναν μεγάλο αριθμό από λέξεις-κλειδιά και αν αυτές οι λέξεις-κλειδιά είναι αρκετά δημοφιλείς (=και άλλοι διαφημιστές τις χρησιμοποιούν για τις δικές  τους καμπάνιες).

β) Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι το Google AdWords δεν είναι μία πλατφόρμα που μπορεί να χειριστεί εύκολα ο καθένας. Η Google στην προσπάθεια της να προωθήσει την υπηρεσία σε ένα ευρύ κοινό, παρουσιάζει τον τρόπο λειτουργίας της ως μια απλή διαδικασία. Πράγματι, δεν είναι δύσκολο να ανοίξετε ένα λογαριασμό, να προσθέσετε χρήματα και να δείτε αμέσως τη διαφήμιση σας να αρχίσει να προβάλλεται. Αυτό όμως που δεν αναφέρει ξεκάθαρα η Google και θα το αντιμετωπίσετε πολύ γρήγορα είναι ότι η καλή έρευνα για τις σωστές λέξεις-κλειδιά, το ποσό που θα δαπανήσετε σε κάθε λέξη-κλειδί και γενικότερα η διαχείριση του κεφαλαίου σας απαιτεί…μελέτη. Χρειάζονται δηλαδή ειδικές γνώσεις από επαγγελματίες. Έτσι, θα γίνει σωστή και αποτελεσματική χρήση της πλατφόρμας για να έχετε σωστή απόδοση από το πρώτο ευρώ.

γ) Για να χρησιμοποιήσετε το Google AdWords χρειάζεται να έχετε ένα website ή μία σελίδα στο Facebook. Εκεί, θα παρουσιάζεται το τουριστικό σας ακίνητο με το απαραίτητο φωτογραφικό υλικό και θα δίνονται αναλυτικά πληροφορίες για αυτό, όπως η περιοχή στην οποία βρίσκεται, η τιμή, το μέγεθος του και πολλά άλλα χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν τους υποψήφιους ενοικιαστές να αποφασίσουν εάν θα το επιλέξουν τελικά. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να έχετε ένα σημείο στο διαδίκτυο όπου ο ενδιαφερόμενος πατώντας πάνω στη διαφήμιση του Google AdWords θα μπορεί να μάθει περισσότερα πράγματα για το κατάλυμα που θέλετε να προωθήσετε.

 Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Google AdWords για την προώθηση του τουριστικού σας ακινήτου επικοινωνήστε με την ομάδα της DeZitech. Αυτή αποτελείται από πιστοποιημένους συνεργάτες της Google. Αναλαμβάνουμε την υλοποίηση της διαδικτυακής σας διαφήμισης με εγγυημένα αποτελέσματα. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

4. Διαφήμιση στα Social Media (Social media Marketing)

προώθηση ακινήτου - social mediaΑναμφίβολα, τα Social Media έχουν κατακλύσει τη ζωή μας και έχουν επηρεάσει τον τρόπο που εξερευνούμε τον κόσμο γύρω μας. Οι περισσότερες χρήστες αγαπούν να μοιράζονται τις εμπειρίες τους. Είτε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους είτε μετά από αυτά δημοσιεύουν πολύ συχνά φωτογραφίες από τον τόπο διαμονής τους.

Πλεονεκτήματα

α) Βασικό πλεονέκτημα της διαφήμισης στα social media, κυρίως όσον αφορά το Facebook και το Instagram, έχει να κάνει με το γεγονός πως σας βοηθάει να τραβήξετε άμεσα το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών σας και να γνωστοποιήσετε σε ένα ευρύ κοινό το τουριστικό σας ακίνητο.

β) Τα Social Media αποτελούν την ιδανική πλατφόρμα εξυπηρέτησης πελατών. Με άλλα λόγια, σας δίνουν τη δυνατότητα να παρέχετε άμεση υποστήριξη σε όσους ενδιαφέρονται για τη μίσθωση της κατοικία σας κυρίως μέσω των σχολίων. Μάλιστα, ένα πρόσθετο όφελος σε αυτό είναι ότι τα σχόλια παρουσιάζονται δημοσίως. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται ο επαγγελματισμός και δημιουργείται ένα αίσθημα εμπιστοσύνης στους υποψήφιους ενοικιαστές. Οι περισσότεροι χρήστες περιμένουν από εσάς να ακούσετε τις απορίες τους και να τους απαντήσετε άμεσα, κάτι που μπορεί αναμφίβολα να γίνει σε αυτή τη περίπτωση.

Μειονεκτήματα

α) Το σημαντικότερο μειονέκτημα των Social Media είναι ότι απαιτούνται χρήματα για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θα πρέπει δηλαδή να ξοδέψετε κάποιο χρηματικό ποσό για να διαφημίσετε το ακίνητο σας στο Facebook. Επίσης, χρειάζεται να είστε προσεχτικοί στη διαχείριση του κεφαλαίου που θα επενδύσετε για αυτό το σκοπό, διότι διαφορετικά θα έχετε ζημία αντί για κέρδος.

β) Αυτό που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας, όπως και σε κάθε τεχνική μάρκετινγκ είναι ότι θα πρέπει να είστε συνεπείς. Χρειάζεται δηλαδή να δημιουργείτε συστηματικά νέο περιεχόμενο, να ενημερώνετε τις σελίδες σας σε κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και να φροντίζετε να ανταποκρίνεστε σε σχόλια των χρηστών όσο πιο γρήγορα γίνεται.

5. Δημιουργία ιστοσελίδας

προώθηση ακινήτου - website

Ένας αρκετά δημοφιλής τρόπος για να προωθήσετε το τουριστικό σας ακίνητο είναι να δημιουργήσετε τη δική σας ιστοσελίδα. Στη σημερινή εποχή, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να αναζητήσουν ένα κατάλυμα για να μείνουν κατά την περίοδο των διακοπών τους.

Πλεονεκτήματα

α) Το βασικό πλεονέκτημα που αποκτάτε με τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας είναι ότι προσεγγίζετε ένα μεγαλύτερο κοινό. Θα δώσετε δηλαδή τη δυνατότητα σε όσους πιθανώς να ενδιαφέρονται για το κατάλυμα σας να το αναζητήσουν εύκολα και γρήγορα, πληκτρολογώντας τη διεύθυνση του ιστότοπου σας. Εάν μάλιστα οργανώσετε σωστά τη σελίδα σας ώστε αυτή να περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το ακίνητο σας (πλούσιο φωτογραφικό υλικό, περιγραφή τοποθεσίας, τιμή, πρόσθετες παροχές κ.ά.), τότε έχετε μεγάλες πιθανότητες να βρείτε σε σύντομο χρονικό διάστημα έναν αγοραστή.

 β) Δημιουργώντας μία καλή ιστοσελίδα για τη διαφήμιση του ακινήτου σας, αποκτάτε αυτόματα και μεγαλύτερη αξιοπιστία. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά να μείνουν σε ένα κατάλυμα για το οποίο έχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και για το οποίο ο ιδιοκτήτης μπήκε στη διαδικασία να φτιάξει μία σελίδα προκειμένου να κατευθύνει καλύτερα τους υποψήφιους ενοικιαστές.

γ) Ένα ακόμη πλεονέκτημα της ιστοσελίδας είναι ότι δε χρειάζεται να πληρώνετε προμήθεια σε κανέναν όπως συμβαίνει στην περίπτωση που καταχωρίσετε το ακίνητο σας σε κάποια διαδικτυακή πλατφόρμα online κρατήσεων (booking, airbnb κτλ.) Γλιτώνετε συνεπώς κάποια χρήματα και τα κέρδη σας είναι μεγαλύτερα.

Μειονεκτήματα

α) Το κόστος κατοχύρωσης ονόματος (domain name), η φιλοξενία ιστοσελίδας και ο σχεδιασμός της, συνθέτουν το συνολικό κόστος κατασκευής της ιστοσελίδας σας. Αυτό το κόστος επηρεάζεται από τα χαρακτηριστικά που θα έχει, όπως gallery εικόνων, βίντεο, φόρμες επικοινωνίας, φόρμες κρατήσεων κλπ. Όσο πιο πλήρης είναι η ιστοσελίδα σας, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχετε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του επισκέπτη σας. Για να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να προωθήσετε το τουριστικό σας ακίνητο σωστά συνήθως πρέπει να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες στον τομέα δημιουργίας ιστοσελίδων.

β) Προκειμένου να έχετε άμεσα αποτελέσματα θα πρέπει να συνδυασετε την κατασκευή της ιστσοελίδας με άλλους τρόπους διαφήμισης, όπως είναι το Google AdWords στο οποίο αναφερθήκαμε αναλυτικά παραπάνω ή και το Facebook. Δεν αρκεί δηλαδή μόνο μία καλή ιστοσελίδα, αλλά χρειάζεται και η σωστή προώθηση της στο ευρύ κοινό.

Σε περίπτωση που θέλετε να δημιουργήσετε τη δική σας ιστοσελίδα για να προωθήσετε το τουριστικό σας ακίνητο, εμπιστευτείτε την ομάδα της Dezitech. Επιλέξτε το πακέτο που σας ταιριάζει ή επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Συμπερασματικά

Στο άρθρο αυτό σας παρουσιάσαμε τους πιο δημοφιλείς τρόπους για το πώς να προωθήσετε το τουριστικό σας ακίνητο. Διαβάζοντας προσεχτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε τρόπου, θα πρέπει να αποφασίσετε μόνοι σας ποιος είναι ο καταλληλότερος με βάση το είδος του ακινήτου σας και τα χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε για αυτό το σκοπό. Αυτό που αξίζει να τονίσουμε, είναι ότι δεν υπάρχουν συνταγές επιτυχίας και ίσως χρειαστεί να συνδυάσετε πολλούς τρόπους για να πετύχετε τα αποτελέσματα που θέλετε. Η απόφαση είναι απόλυτα δική σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *