Ηλεκτρονικό εμπόριο

6 τρόποι για το πώς ναβελτιστοποιήσετε τις φωτογραφίες των προϊόντων σας και να αυξήσετε τις ηλεκτρονικές σας πωλήσεις!

πώς να βελτιστοποιήσετε τις φωτογραφίες των προϊόντων

Πώς να βελτιστοποιήσετε τις φωτογραφίες των προϊόντων σας

Για τους ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών καταστημάτων, ο σωστός σχεδιασμός και το έξυπνο «στήσιμο» του e-shop τους είναι ύψιστης σημασίας! Στην πραγματικότητα, όσο ποιοτικά και αν είναι τα προϊόντα σας, ή όσο αναλυτικές και αν είναι οι περιγραφές που τα συνοδεύουν, τίποτα δε θεωρείται πιο σημαντικό από τις ίδιες τις φωτογραφίες των προϊόντων σας. Η βελτιστοποίηση των φωτογραφίες που χρησιμοποιείτε για κάθε προϊόν είναι ένας εύκολος τρόπος να αυξήσετε την κίνηση στον ιστότοπο σας. Συνεπώς θα αυξηθούν και οι ηλεκτρονικές σας πωλήσεις! Παράλληλα, αυτό αποτελεί μια πολύ καλή κίνηση, ώστε να μειώσετε και το ποσοστό εγκατάλειψης του καλαθιού των αγορών στο e-shop σας (το λεγόμενο Shopping Cart abandonment), θέμα στο οποίο έχουμε αναφερθεί αναλυτικά και σε προηγούμενο άρθρο μας.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε 6 «έξυπνους» τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ανακαλύψετε το πώς να βελτιστοποιήσετε τις φωτογραφίες των προϊόντων σας γρήγορα και εύκολα. Έτσι, θα μπορέσετε να αυξήσετε και τις πωλήσεις σας, κάτι που αποτελεί το βασικό σας στόχο ως επιχειρηματιές!

1ος τρόπος: Επιλέξτε φωτογραφίες υψηλής ποιότητας

Το να κάνετε «εκπτώσεις» στην ποιότητα των φωτογραφιών σας είναι το χειρότερο πράγμα όσον αφορά την επιτυχία του e-shop σας! Πάντοτε να βάζετε τις φωτογραφίες με την υψηλότερη ποιότητα πρώτες. Όπως είναι λογικό, οι πελάτες σας θέλουν να βλέπουν την καλύτερη εικόνα από το προϊόν σας και όχι φωτογραφίες χαμηλής ανάλυσης. Όσο πιο ποιοτικές είναι, τόσο το καλύτερο. Οι πελάτες σας θα καταλάβουν ακριβώς πώς είναι το προϊόν σας και θα δουν έστω και από την οθόνη του υπολογιστή σας κάθε λεπτομέρεια.

πώς να βελτιστοποιήσετε τις φωτογραφίες των προϊόντων - 1ος τρόπος

2ος τρόπος: Όσο μεγαλύτερες είναι οι φωτογραφίες σας τόσο το καλύτερο

Είναι καλύτερο να επιλέγετε φωτογραφίες ανάμεσα στα 1080-1600 pixels. Εάν έχετε μεγάλες και υψηλής ποιότητας εικόνες είναι ευκολότερο για τους δυνητικούς σας πελάτες να καταλάβουν αν το προϊόν σας έχει τις προδιαγραφές και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά  που περιγράφονται. Αυτό θα τους κάνει λιγότερο διστακτικούς και πιο πρόθυμους να προβούν στην αγορά του.

Επιπλέον, οι μεγάλες φωτογραφίες σας δίνουν τη δυνατότητα να προσθέσετε τη λειτουργία τoυ zoom. Έτσι, οι πελάτες σας πατώντας πάνω στο εκάστοτε προϊόν θα μπορούν να κάνουν μεγέθυνση στην εικόνα και να διακρίνουν λεπτομέρειες που ενδεχομένως να μη βλέπουν με την πρώτη ματιά.

πώς να βελτιστοποιήσετε τις φωτογραφίες των προϊόντων - 2ος τρόπος

3ος τρόπος: Χρησιμοποιήστε λευκό φόντο

Μία επίσης καλή επιλογή είναι να έχετε λευκό φόντο σε κάθε προϊόν σας, ώστε όλη η προσοχή των πελατών σας να εστιαστεί στο ίδιο το προϊόν και όχι σε αυτό που βρίσκεται πίσω του. Έτσι δίνετε μια πιο επαγγελματική αίσθηση στις φωτογραφίες σας. Το να αφαιρέσετε το φόντο σε περίπτωση που δεν είναι λευκό, δεν αποτελεί δύσκολη υπόθεση.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να απομακρύνετε το φόντο είναι να χρησιμοποιήσετε το PenTool στο Adobe Photoshop. Το εργαλείο αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να περικόψετε την εικόνα με το προϊόν σας όπως εσείς επιθυμείτε, προκειμένου να φαίνεται μόνο αυτό στην τελική εικόνα, ενώ ταυτόχρονα το τοποθετεί σε λευκό φόντο. Ειδικότερα, αν είστε εξοικειωμένοι με το Photoshop τότε θα σας φανεί αρκετά εύκολο.

πώς να βελτιστοποιήσετε τις φωτογραφίες των προϊόντων - 3ος τρόπος

4ος τρόπος: Παρέχετε πολλές και διαφορετικές φωτογραφίες για κάθε προϊόν σας

Είναι γεγονός πως οι καταναλωτές είναι πολύ επιλεκτικοί στις αγορές τους. Είναι πολύ σημαντικό να τους παρέχετε πολλές φωτογραφίες για κάθε προϊόν και μάλιστα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα και άποψη για το προϊόν σας. Εάν για παράδεγμα, έχετε ένα e-shop με παπούτσια τότε είναι καλό να έχετε φωτογραφίες που παρουσιάζουν το προϊόν σας από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Δείτε και το παρακάτω παράδειγμα.

πώς να βελτιστοποιήσετε τις φωτογραφίες των προϊόντων - 4ος τρόπος

5ος τρόπος: Χρησιμοποιείστε ALT Text για κάθε φωτογραφία

Ένας εξίσου σημαντικός τρόπος να πετύχετε τη βελτιστοποίηση των εικόνων του ηλεκτρονικού σας καταστήματος είναι να προσθέστε στις εικόνες σας το ALT Text (Alternative text). Ουσιαστικά, πρόκειται για το εναλλακτικό κείμενο που θα εμφανιστεί στη σελίδα σας σε περίπτωση που η εικόνα σας δεν εμφανιστεί σωστά ή και καθόλου για οποιαδήποτε λόγο. Προσέξτε όμως το alt text να περιλαμβάνει πάντα λέξεις-κλειδιά που θα σχετίζονται με την εικόνα που λείπει.  Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό, οι μηχανές αναζήτησης έχουν μία επιπλέον ένδειξη για το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας και συνεπώς με αυτό τον τρόπο αυξάνεται και η κίνηση στο e-shop σας. Γενικότερα, θα λέγαμε πως η βελτιστοποίηση των εικόνων είναι μία πολύ καλή τεχνική που αφορά το On–page SEO, στο οποίο έχουμε αναφερθεί αναλυτικά σε προηγούμενο άρθρο μας.

πώς να βελτιστοποιήσετε τις φωτογραφίες των προϊόντων - 5ος τρόπος

6ος τρόπος: Μειώστε το μέγεθος του αρχείου κάθε φωτογραφίας σας

Εξίσου σημαντικό ρόλο για να έχει το e-shop σας μεγαλύτερη κίνηση, είναι η ταχύτητα με την οποία εμφανίζονται όλες οι εικόνες που έχετε για κάθε προϊόν. Αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι πως το μέγεθος του αρχείου και το μέγεθος της φωτογραφίας δεν είναι το ίδιο πράγμα. Όταν μιλάμε για μέγεθος της εικόνας, εννοούμε τις διαστάσεις της σε ύψος και πλάτος, ενώ το μέγεθος αρχείου αφορά το συνολικό χώρο που καταλαμβάνει η εικόνα ως αρχείο σε bytes (KM, MB, GB κ.τ.λ.).

Ενώ προηγουμένως αναφέραμε πως είναι καλό οι φωτογραφίες σας να έχουν μεγάλο μέγεθος, σε αυτή την περίπτωση όταν μιλάμε για μέγεθος αρχείου ισχύει το αντίθετο. Όσο μικρότερο είναι, τόσο το καλύτερο για την ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας σας. Ο πιο εύκολος τρόπος να μειώσετε το μέγεθος των αρχείων των φωτογραφιών σας χωρίς να έχετε σημαντικά προβλήματα στην ποιότητα τους είναι να χρησιμοποίησετε το εργαλείο ‘Save for Web’ στο Adobe Photoshop.

Χρήσιμα WordPress plugins για το πώς να βελτιστοποίησετε τις φωτογραφίες των προϊόντων σας

1. Optimole

βελτίωσε τις φωτογραφίες της σελίδας σου - optimole

Το Optimole είναι ένα δωρεάν WordPress plugin που κάνει το site σας πιο «ελαφρύ» μειώνοντας το μέγεθος των εικόνων σας χωρίς να τις μεταβάλλει οπτικά (οι εικόνες θα φαίνονται ακριβώς ίδιες, μόνο το μέγεθος τους θα είναι μικρότερο).

Ουσιαστικά, το Optimole αλλάζει μέγεθος, και συμπιέζει τις φωτογραφίες, χωρίς να υπάρχουν απώλειες. Το συγκεκριμένο plugin λειτουργεί αυτόματα, πράγμα που σημαίνει ότι μόλις εγκατασταθεί, θα «κάνει τη δουλειά» από μόνο του – δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι επιπλέον εσείς.

Βασικά χαρακτηριστικά:

 • Οι εικόνες προβάλλονται μέσω CDN, αυξάνοντας κατακόρυφα την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας.
 • Έχετε 1GB εικόνων ανά μήνα στο δωρεάν σχέδιο & 15 + GB αν κάνετε αναβάθμιση.
 • Γίνεται αυτόματη βελτιστοποίηση των φωτογραφιών σας.
 • Υπάρχει η δυνατότητα εύκολης παρακολούθησης των στατιστικών μέσω ενός σύγχρονου ταμπλό.

 2. Smush

βελτίωσε τις φωτογραφίες της σελίδας σου - smush

Το Smush είναι ένα από τα δημοφιλέστερα plugins με σκοπό τη συμπίεση και τη βελτιστοποίηση των εικόνων. Μπορεί να συμπιέζει αυτόματα τις εικόνες στον διακομιστή σας με ελάχιστη απώλεια ποιότητας. Επιπλέον, η βελτιστοποίηση εικόνας δεν γίνεται στους διακομιστές σας ώστε να μη μειώνετε η ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας σας.

Το plugin σαρώνει όλες τις εικόνες στον ιστότοπό σας και παρακολουθεί τις μελλοντικές μεταφορτώσεις. Απομακρύνει εύκολα τα δεδομένα που δεν χρειάζονται από τις εικόνες, τις συμπιέζει και τις αλλάζει μέγεθος, αν είναι απαραίτητο.

Το Smush μπορεί επίσης να συμπιέσει τις εικόνες που έχουν οριστεί σε ένα συγκεκριμένο φάκελο και είναι επίσης πλήρως συμβατό με τα NextGen Gallery, WPML, WP Retina 2x και πολλά άλλα πρόσθετα που σχετίζονται με εικόνες υψηλής ποιότητας.

Βασικά χαρακτηριστικά:

 • Συμπίεση των εικόνων χωρίς απώλειες και καθυστερήσεις στην ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας σας.
 • Συμβατό με JPEG, GIF και PNG εικόνες.
 • Σας δίνει τη δυνατότητα να ορίσετε το μέγιστο πλάτος/ύψος των εικόνων ανεξάρτητα από τις παραμέτρους που έχουν οριστεί αυτόματα.
 • Αυτόματη βελτιστοποίηση των εικόνων σας κατά την μεταφόρτωση τους.

3. reSmush.it

βελτίωσε τις φωτογραφίες της σελίδας σου - resmush

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα WordPress plugin όσον αφορά τη βελτιστοποίηση των εικόνων. Είναι δωρεάν και χρησιμοποιείται σε περισσότερες από  300.000 ιστοσελίδες σε διαφορετικά CMS (WordPress, Drupal, Joomla, Magento, Prestashop…).

Είναι πολύ απλό και ελαφρύ στη χρήση του και όχι μόνο σας επιτρέπει να βελτιστοποιήσετε τις εικόνες σας αλλά και να τις φορτώσετε ταχύτερα, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη θέση της ιστοσελίδας σας στις μηχανές αναζήτησης.

Βασικά χαρακτηριστικά:

 • Βελτιστοποίηση εικόνων που φτάνουν μέχρι τα 5ΜΒ
 • Μαζική διαχείριση για την βελτιστοποίηση φωτογραφιών με ελάχιστα clicks
 • Συμβατό με JPG, GIF και PNG εικόνες μέχρι 5ΜΒ
 • Δημιουργεί αντίγραφα των αρχικών φωτογραφιών και εφαρμόζει τις αλλαγές σε αυτά, χωρίς να πειράζει τα πρωτότυπα.

4. EWWW Image Optimizer

βελτίωσε τις φωτογραφίες της σελίδας σου - ewww

Το Εργαλείο βελτιστοποίησης εικόνας EWWW σάς βοηθά να αυξήσετε την επισκεψιμότητα της σελίδας σας βελτιστοποιώντας τις εικόνες σας. Αυτό το plugin σας επιτρέπει να συμπιέζετε τις εικόνες σας με εύκολο τρόπο και είναι κατάλληλο για αρχεία JPG, PNG, GIF και PDF. Η «σωστή» συμπίεση επιλέγεται αυτόματα με βάση τη μορφή του αρχείου σας.

Είναι επίσης εντελώς δωρεάν ενώ υπάρχει και η πληρωμένη υπηρεσία (αποκλειστικά μόνο για χρήση API). Το πρόσθετο σας «έρχεται» επίσης με πλήρη προστασία SSL για τα αρχεία σας.

Βασικά χαρακτηριστικά:

 • Απεριόριστο μέγεθος αρχείων για συμπίεση, βελτιστοποίηση φόντου των φωτογραφιών.
 • Δωρεάν αντίγραφα ασφαλείας των αρχικών σας φωτογραφιών για 30 ημέρες.
 • Αύξηση της ταχύτητας φόρτωσης της σελίδας σας.

5. Compress JPG & PNG Images

βελτίωσε τις φωτογραφίες της σελίδας σου - compress

Το συγκεκριμένο plugin βελτιστοποιεί και συμπιέζει τις εικόνες σας χωρίς να επηρεάζει την ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας σας. Μπορείτε να κάνετε μαζική συμπίεση φωτογραφιών αλλά και αυτόματη βελτιστοποίηση των φωτογραφιών σας κατά την μεταφόρτωση τους.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυτό το plugin διατηρεί τις ημερομηνίες δημιουργίας και όλες τις πληροφορίες για τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών σας, ώστε να σας αποδοθούν τα αντίστοιχα credits για όλες τις εικόνες που ανεβαίνουν στη σελίδα σας.

Βασικά χαρακτηριστικά:

 • Δεν υπάρχει όριο στο μέγεθος των φωτογραφιών προς βελτιστοποίηση τους.
 • Όλα τα δεδομένα των φωτογραφιών διατηρούνται ακόμα και μετά την μετατροπή τους.
 • Υποστηρίζει και κινούμενες εικόνες (GIF).
 • Υπάρχει η δυνατότητα βελτιστοποίησης και των χρωμάτων των εικόνων σας

Συμπερασματικά:

Παραπάνω αναφερθήκαμε στο πώς να βελτιστοποιήσετε τις φωτογραφίες των προϊόντων σας. Ενδεχομένως, όλες οι παραπάνω αλλαγές να σας φαίνεται πως έχουν μικρή σημασία, αλλά με μια δεύτερη σκέψη και εφαρμόζοντας τες στην πράξη, μπορείτε να δείτε σταδιακά μεγάλη διαφορά στην επισκεψιμότητα του e-shop σας και συνεπώς στις ηλεκτρονικές σας πωλήσεις.

Ακόμα και αν πραγματοποιήσετε αυτές τις αλλαγές και δεν δείτε τις πωλήσεις σας να αυξάνονται την επόμενη μέρα είναι απολύτως λογικό! Τέτοιες κινήσεις και αλλαγές χρειάζονται τον απαιτούμενο χρόνο για να έχουν πραγματικά αποτελέσματα. Επίσης, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας πως η βελτιστοποίηση των φωτογραφιών είναι ένας μόνο τρόπος να αυξήσετε τις ηλεκτρονικές σας πωλήσεις και σίγουρα θα πρέπει να συνδυάζονται με μία ολοκληρωμένη και σωστή περιγραφή για κάθε προϊόν σας, θέμα στο οποίο θα αναφερθούμε αναλυτικά στο επόμενο μας άρθρο.

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε το δικό σας e-shop (ηλεκτρονικό κατάστημα) για την επιχείρηση σας ή και να βελτιστοποιήσετε αυτό που ήδη έχετε, απευθυνθείτε στην εξειδικευμένη ομάδα της deZitech. Eπικοινωνήστε μαζί μας για να βρούμε την ιδανική λύση και να δούμε πιθανές εξειδικευμένες ανάγκες για την δική σας κατασκευή e-shop. Με την πολύχρονη εμπειρία μας μπορούμε να σας βοηθήσουμε να δημιουργήσετε ένα “δυνατό” ηλεκτρονικό κατάστημα που θα αυξήσει τις πωλήσεις σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *