Κατασκευή ιστοσελίδων

Γιατί είναι απαραίτητο η σελίδα σας να έχει responsive σχεδιασμό;

Αναμφίβολα, η χρήση των smartphones και των tablet έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότεροι χρήστες προτιμούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο ή το tablet τους. Μέσω αυτών «σερφάρουν» στο διαδίκτυο, ενημερώνονται ή κάνουν online αγορές. Για το λόγο αυτό χρειάζεται responsive σχεδιασμός ιστοσελίδας.

Για να μιλήσουμε με στατιστικά δεδομένα, κατά το έτος 2014 διαπιστώθηκε ότι τα 2/3 των ανθρώπων είχαν smartphone. Επίσης, το 33% των χρηστών του διαδικτύου παραδέχτηκε πως το smartphone είναι για αυτούς η πιο σημαντική συσκευή για να περιηγηθούν στο διαδίκτυο. Μάλιστα, οι φορητές συσκευές προβλέπεται να φτάσουν το 79% της παγκόσμιας χρήσης του διαδικτύου μέχρι το τέλος του 2018. Επιπλέον, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι 8 στους 10 καταναλωτές θα σταματούσαν να παρακολουθούν το περιεχόμενο ιστοσελίδων που δεν εμφανίζεται σωστά σε όλες τις συσκευές τους. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, είναι σημαντικό η σελίδα σας να έχει responsive σχεδιασμό προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των χρηστών.

Τι σημαίνει όμως responsive σχεδιασμός ιστοσελίδας;

Το Responsive Design ή responsive σχεδιασμός ιστοσελίδας πήρε την ονομασία του από την λέξη respond (=ανταποκρίνομαι). Σημαίνει ότι μια ιστοσελίδα είναι κατασκευασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να προσαρμόζεται άμεσα σε κάθε διάσταση και προσανατολισμό της οθόνης από όπου επιλέγει κάθε φορά ο χρήστης να την εμφανίσει.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο επισκέπτης της σελίδας σας μπορεί να πλοηγηθεί σε αυτή ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιεί. Είτε χρησιμοποιεί smartphone, είτε tablet ή επιτραπέζιο υπολογιστή, η ιστοσελίδα θα προσαρμοστεί άμεσα στο μέγεθος και την ανάλυση της οθόνης της εκάστοτε συσκευής.

Τα βασικότερα πλεονεκτήματα του responsive design

 

Καλύτερη εμπειρία χρηστών

Χωρίς καμία αμφιβολία, το responsive design επιτρέπει στους χρήστες να περιηγούνται ευκολότερα στη σελίδα σας. Δεν χρειάζεται να κάνουν μεγέθυνση ή σμίκρυνση του περιεχομένου της (κείμενα, εικόνες) για να το προσαρμόσουν στη δική τους οθόνη. Με τον responsive σχεδιασμό ιστοσελίδας, δε χρειάζεται να μπουν σε αυτή την διαδικασία. Τους προσφέρετε ήδη ένα ευχάριστο, καλαίσθητο και γρήγορο περιβάλλον προς περιήγηση. Ο ευέλικτος σχεδιασμός του ιστοτόπου σας παρέχει την βέλτιστη εμπειρία στους επισκέπτες παρακινώντας τους να επαναλάβουν την επίσκεψη τους άμεσα.

Καλύτερα αποτελέσματα στο SEO

To responsive design αποτελεί μία καλή ευκαιρία να ξεπεράσετε τον ανταγωνισμό σας. Χρησιμοποιώντας το προσφέρετε στους επισκέπτες σας ένα site φιλικό προς τις κινητές συσκευές που οι περισσότεροι χρήστες δεν αποχωρίζονται ποτέ. Με άλλα λόγια, με τον responsive σχεδιασμό προσεγγίζετε το σύνολο των χρηστών του διαδικτύου από όπου και αν αυτό προέρχεται.

Εξάλλου, και η ίδια η Google υποστηρίζει πως ο responsive σχεδιασμός είναι ένα σημαντικό στοιχείο που πιστοποιεί τη καλή σχεδίαση. Αυτό συνεπάγεται την υψηλή ποιότητα της σελίδας σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως, οι ιστότοποι που έχουν responsive design διαθέτουν μία διεύθυνση URL και το ίδιο HTML ανεξαρτήτως συσκευής. Ως αποτέλεσμα η Google δε χρειάζεται να τις προσπελάσει παραπάνω από μία φορά. Λειτουργεί, όμως, διαφορετικά με ιστότοπους που δε διαθέτουν responsive σχεδιασμό και έχουν ξεχωριστό URL και κώδικα ανά συσκεύη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς η Google επιβραβεύει τις συγκεκριμένες ιστοσελίδες εμφανίζοντας τες υψηλότερα στα οργανικά αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης.

Εξοικονόμηση χρημάτων

Το να έχετε μια μόνο ιστοσελίδα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των συσκευών, κοστίζει πολύ λιγότερο από δύο ξεχωριστές ιστοσελίδες. Δηλαδή, δε χρειάζεται να ξοδέψετε χρόνο και χρήματα δημιουργώντας και μία νέα έκδοση της σελίδας σας για τις mobile συσκευές. Έχετε να διαχειριστείτε μία και μόνο σελίδα που θα αφορά όλες τις συσκευές, mobile ή desktop, από τις οποίες θα μπουν οι χρήστες σας.

Μεγαλύτερη ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας

Οι χρήστες του διαδικτύου όπως είναι λογικό, απαιτούν από μία ιστοσελίδα να φορτώνει το περιεχόμενο της μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Κανένας δε μπορεί να περιμένει πάνω από 3 δευτερόλεπτα. Επομένως, αν διαπιστώσει ότι η σελίδα σας αργεί να φορτώσει τότε σίγουρα δε πρόκειται να την επισκεφτεί ξανά. Στην περίπτωση που η σελίδα έχει responsive σχεδιασμό τότε οι πιθανότητες να αργεί να φορτώσει το περιεχόμενο της εκμηδενίζονται. Με άλλα λόγια, μια ιστοσελίδα με responsive design θα φορτώσει γρήγορα ανεξάρτητα από τη συσκευή που θα χρησιμοποιεί ο χρήστης.

Έχει η ιστοσελίδα μου responsive σχεδιασμό;

Ένα χρήσιμο εργαλείο για να ερευνήσετε αν η σελίδα σας έχει τον απαιτούμενο σχεδιασμό (responsive design) είναι δηλαδή συμβατή για τις mobile συσκευές, είναι η ιστοσελίδα ami.responsivedesign.is. Η σελίδα αυτή παρέχει δωρεάν αυτή τη δυνατότητα στους χρήστες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πληκτρολογήσετε τη διεύθυνση του ιστοτόπου σας και να το διαπιστώσετε αμέσως.

Η σελίδα μου δεν έχει responsive σχεδιασμό! Τι μπορώ να κάνω;

Αν διαπιστώσετε πως η σελίδα σας δεν έχει responsive σχεδιασμό, και θέλετε να προσθέσετε αυτό το χαρακτηριστικό, απευθυνθείτε στην ομάδα της deZitech. Η ομάδα μας διαθέτει πολυετή εμπειρία στη κατασκευή ιστοσελίδων.

Mπορούμε να σας δώσουμε την κατάλληλη λύση, σύμφωνα με τις ανάγκες σας σε πολύ λογικές και οικονομικές τιμές! Στόχος μας στην deZitech είναι η ταχύτατη φόρτωση της σελίδας σας και η φιλικότητα προς τον χρήστη ανεξάρτητα από τη συσκευή που αυτός χρησιμοποιεί. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *