SEO

SEO: Πόσο χρόνο θέλει να φανούν τα αποτελέσματα;

SEO

Όταν μία εταιρία αναλαμβάνει την προώθηση μίας ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης μέσω βελτιστοποίησης SEO, μια από τις βασικότερες ερωτήσεις που δέχεται από τους υποψήφιους πελάτες είναι «Σε πόσο χρονικό διάστημα θα βρεθεί η σελίδα μου στις πρώτες θέσεις;». Είναι ένα εύλογο ερώτημα!

Δε μπορούμε να δώσουμε μία σίγουρη και σαφή απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Όταν πρόκειται για θέματα του SEO, πρέπει να συνυπολογιστούν πολλοί παράγοντες, όπως ο ανταγωνισμός, η υπάρχουσα κίνηση της ιστοσελίδας (traffic), η αγορά που στοχεύουμε, αλλά και η συχνότητα και η προσωπική προσπάθεια κάθε επιχείρησης.

Εξάλλου, δε πρέπει να ξεχνάμε πως η Google αλλάζει πολύ συχνά τους αλγορίθμους που χρησιμοποιεί, προκειμένου να εξετάσει την κάθε ιστοσελίδα ξεχωριστά.  Επίσης, δεν υπάρχει τέλος στο SEO. Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να βελτιστοποιείτε συνεχώς τον ιστότοπό σας.

Πάντως, εάν μία εταιρία που παρέχει υπηρεσίες SEO, σας υποσχεθεί ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω μην την εμπιστευτείτε:

  1. Θα ανεβείτε πρώτοι στα οργανικά αποτελέσματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  2. Θα έχετε τεράστια κίνηση (traffic) στην ιστοσελίδα σας κατά τη διάρκεια της νύχτας!
  3. Θα ασχοληθείτε με το SEO μία φορά και θα είστε ψηλά στα αποτελέσματα για πάντα.
  4. Θα βρείτε μία φθηνή υπηρεσία που θα σας προσφέρει ποιοτικά αποτελέσματα.

Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, στο άρθρο αυτό θα κάνουμε μια προσπάθεια να δούμε κάποιους από τους σπουδαιότερους λόγους που επηρεάζουν τον χρόνο που χρειάζεται για να δείτε αποτελέσματα στην κατάταξη μίας ιστοσελίδας στα οργανικά αποτελέσματα.

Πέντε λόγοι που επιδρούν σημαντικά στο SEO

1. Όνομα χώρου της ιστοσελίδας

Το όνομα χώρου (domain name) μίας ιστοσελίδας παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάταξή της. Επιπρόσθετα, υπάρχουν παράγοντες που καθορίζουν την δυναμική του ονόματος.Domain name

Πολύ σημαντικό είναι να περικλείεται στο όνομα η λέξη ή οι λέξεις-κλειδιά που στοχεύουμε. Ακόμα πιο σημαντική είναι η ηλικία του ονόματος, δηλαδή πόσα χρόνια το domain σας είναι online. Όσο πιο παλιό είναι είναι ένα domain name, τόσο μεγαλύτερη είναι η βαρύτητα στον αλγόριθμο υπολογισμού των κατατάξεων. Για τις μηχανές αναζήτησης η ηλικία ενός domain επηρεάζει την εμπιστοσύνη γύρω από μία ιστοσελίδα.

Αν αγοράσατε το domain από άλλη επιχείρηση και είναι παλιό, αυτό δεν σας εξασφαλίζει γρήγορα αποτελέσματα. Υπάρχει η πιθανότητα ο προηγούμενος ιδιοκτήτης να μην το χρησιμοποιούσε σωστά. Άρα, πάλι θέλει χρόνο να χτίσετε τη σχέση εμπιστοσύνης με τις μηχανές αναζήτησης.

 

2. Λέξεις – Κλειδιά

Οι στοχευμένες λέξεις-κλειδιά βοηθάνε μία ιστοσελίδα να αυξήσει την επισκεψιμότητα της. Συνεπώς και να βελτιώσει την κατάταξη της στα οργανικά αποτελέσματα.

SEO - λέξεις κλειδιά

Εάν όμως υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από σελίδες που πλασάρονται για τις ίδιες φράσεις-κλειδιά, ίσως θα πρέπει να επικεντρωθείτε σε λιγότερο ανταγωνιστικές λέξεις-κλειδιά, ώστε να προβληθείτε γρηγορότερα και περισσότερο.

Οι λέξεις ή φράσεις που στοχεύει η ιστοσελίδα παίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο γρήγορα θα ανέβει στην κατάταξη. Οπότε, καλό είναι να εμπλουτίζετε το περιεχόμενο της σελίδας σας με αυτές.

 

3. Βέλτιστο περιεχόμενοSEO - περιεχόμενο

Το περιεχόμενο μιας σελίδας είναι η καρδιά του SEO. Το καλό περιεχόμενο δίνει αξία στον επισκέπτη. Όσο πιο καλό και ποιοτικό το περιεχόμενο της σελίδας σας, τόσο περισσότερο ανεβαίνει στην εκτίμηση των μηχανών αναζήτησης εφόσον θα βοηθήσει τους επισκέπτες σας.

Το περιεχόμενο μας πρέπει όχι μόνο να είναι βελτιστοποιημένο (με λέξεις-κλειδιά για παράδειγμα) αλλά να ξεχωρίζει. Να απευθύνεται σε ανθρώπους, να είναι ενημερωτικό, να προσφέρει λύσεις σε προβλήματα των χρηστών.

 

4. Εξωτερικοί σύνδεσμοι (Backlinks)SEO - backlinks

Μία ακόμα πολύ σημαντική παράμετρος, είναι ο αριθμός αλλά και η σχετικότητα των ιστοσελίδων που δείχνουν προς τη δική σας (backlinks) ιστοσελίδα.

Παλαιότερα ίσχυε ότι όσα περισσότερα backlinks, έχετε τόσο το καλύτερο. Δεν είναι εντελώς λάθος αυτή η διαπίστωση, αλλά πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η ποιότητα των συνδέσμων αυτών. Θα πρέπει οι σύνδεσμοι προς την ιστοσελίδα σας να είναι σχετικοί. Για παράδειγμα, για ένα ταξιδιωτικό γραφείο, είναι πιο σημαντικό να έχει backlinks από μεγάλα ταξιδιωτικά portal, απ’ ότι από ένα portal μαγειρικής.

 

5. Τοποθεσία (Local SEO)

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνει κάθε επιχείρηση είναι να διεκδικήσει τη θέση της στο Google. Προσθέτοντας στο Google την τοποθεσία που βρίσκεται η επιχείρηση σας, κάνετε ευκολότερη την εύρεση της από τους χρήστες που θα την αναζητήσουν, ανεξάρτητα από το πόσο εξειδικευμένη σε ένα τομέα είναι. Για παράδειγμα, εάν η επιχείρηση που έχετε είναι ένα ινστιτούτο ομορφιάς στην Αθήνα, ορίζοντας την τοποθεσία σας, οποιαδήποτε στιγμή ένας χρήστης και αν αναζητήσει ινστιτούτα ομορφιάς στην περιοχή της Αθήνας, η ιστοσελίδα της επιχείρησης σας θα εμφανιστεί σίγουρα στα αποτελέσματα.

 

Local SEO

Προσωπικοί παράγοντες

Υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που είναι μοναδικοί για την εταιρία σας, οι οποίοι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του χρονοδιαγράμματός σας.

Ο πρώτος είναι οι Καίριοι Δείκτες Απόδοσης (KPI = Key Performance Indicators) της επιχείρησής σας. Αυτοί βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση της απόδοσής της. Τα KPIs είναι επίσης γνωστά και ως μετρητές απόδοσης (performance metrics), επιχειρηματικοί δείκτες (business indicators) και δείκτες απόδοσης (performance ratios).Δείκτες KPIs

Οι δείκτες KPIs που θα θέσετε καθορίζουν εάν οι προσπάθειές σας αποτυγχάνουν ή επιτυγχάνουν. Παράδειγμα ενός δείκτη KPI θα μπορούσε να είναι: 15% αύξηση στην κατάταξη για τις τρεις πρώτες λέξεις-κλειδιά.  Για να το πετύχετε αυτό, χρειάζεται ανάλυση και μελέτη για να εξεταστούν παράμετροι όπως το authority του ιστότοπού σας. Ίσως να θέλετε περισσότερη οργανική κίνηση ή θα μπορούσατε απλά να στοχεύετε σε αύξηση των πωλήσεων.

Αυτές οι μετρήσεις πρόκειται να είναι συγκεκριμένες για τους στόχους της εταιρίας σας. Θα είναι θεμελιώδεις για τη μέτρηση της επιτυχίας της καμπάνιας σας και θα έχουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του χρόνου που απαιτείται, έως ότου αρχίσετε να βλέπετε τα πρώτα αποτελέσματα.

Ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός παράγοντας που θα οριοθετήσει την περίοδο αναμονής μέχρι να βρεθείτε ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης, είναι ο προϋπολογισμός για το SEO.Budget για το SEO

Το budget για το SEO θα επηρεάσει άμεσα τον αριθμό των συνδέσμων που δημιουργούνται, την ποιότητα των συνδέσεων που αποκτήθηκαν, το περιεχόμενο που παράγεται για την επιχείρηση και πολλά άλλα στοιχεία. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κάνετε το SEO προσιτό ώστε να μπορείτε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τα χρήματα που δαπανάτε. Χρειάζεται όμως η βοήθεια επαγγελματία. Χρειάζεται εμπειρία και γνώση έτσι ώστε με το χαμηλότερο δυνατό budget να κερδίζουμε την μέγιστη δυνατή απόδοση.

Οπότε, πόσος χρόνος χρειάζεται πραγματικά;

Ο χρόνος διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση, από κλάδο σε κλάδο και από εταιρία σε εταιρία. Συνήθως, απαιτούνται από 3 ώς 6 μήνες για να δείτε σημαντικά αποτελέσματα. Για συγκεκριμένες πολύ ανταγωνιστικές λέξεις-κλειδιά μπορεί να χρειαστεί και 12+ μήνες. Μπορούμε να σας δώσουμε εκτίμηση του χρόνου και του κόστους για το δικό σας SEO, αν επικοινωνήσετε μαζί μας.

Η κοστολόγηση του SEO στην εταιρία μας γίνεται μηνιαία. Πιστεύουμε ότι είναι μια συνεχής διαδικασία η οποία χρειάζεται συντήρηση και συνεχή επίβλεψη μέχρι να εμφανιστούν τα αποτελέσματα για τις λέξεις κλειδιά που μας ενδιαφέρουν.  Ανάλογα με τα αποτελέσματα που έχουμε, κάνουμε διορθωτικές κινήσεις και βελτιώσεις.

Μπορεί να σας εντυπωσιάζει ότι μπορεί μια διαδικασία βελτιστοποίησης να διαρκέσει 12+ μήνες, αλλά το SEO είναι ένα διαρκής αγώνας που χρειάζεται υπομονή, επιμονή και συνέπεια. Ο χρόνος είναι το μόνο αρνητικό που έχει το SEO. Έχοντας τα παραπάνω χαρακτηριστικά στο νου, χρειάζεται να προσπαθείτε συνεχώς για να εμπλουτίσετε τη στρατηγική σας και σίγουρα θα δείτε αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *