Ονόματα χώρου

Το domain που θέλω είναι κατοχυρωμένο. Τι να κάνω;

Τι να κάνετε αν το όνομα που θέλατε εξαρχής για την ιστοσελίδα σας είναι κατοχυρωμένο domain; Είναι αλήθεια πως από την στιγμή που μας δόθηκε η ευκαιρία να κατοχυρώνουμε τα ονόματα που θέλουμε, είτε αυτά ήταν .com, .net, κλπ. είτε .gr, ήταν δύσκολο να τα βρούμε διαθέσιμα. Πάντα θα υπήρχε κάποιος που θα το είχε κατοχυρώσει πριν από εμάς. Ως αποτέλεσμα πάντα ψάχνουμε εναλλακτικούς τρόπους κατοχύρωσης του ονόματος που μας ενδιαφέρει.

Ειδικά στις μέρες μας σχεδόν κάθε αγγλική λέξη σε .com είναι κατοχυρωμένο domain. Αυτό οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό και στους κερδοσκόπους. Αυτοί αγοράζουν εκατοντάδες ονόματα για ένα ευτελές ποσό και τα μεταπωλούν με τεράστιο κέρδος. Τα ονόματα με κατάληξη .gr, δεν έχουν φτάσει σ’ αυτό το οριακό σημείο, όμως αρκετά συχνά εμφανίζονται προβλήματα διαθεσιμότητας.

Θα ακούσετε από πολλούς να λένε ότι εφόσον επιχειρείτε στην Ελλάδα, πρώτα θα πρέπει να σας ενδιαφέρει η διαθεσιμότητα των ελληνικών ονομάτων. Αυτό είναι αλήθεια και υπάρχει βάσιμη επιχειρηματολογία.

Να έχετε όμως πάντα υπόψη, ότι στην συνείδηση των χρηστών του Internet «o βασιλιάς» των ονομάτων παραμένει το όνομα με κατάληξη .com.
Εάν είστε επιχείρηση, προσπαθήστε να ελέγξετε πρώτα την διαθεσιμότητα των ονομάτων σε .com. Μετά σε .gr ή όλες τις άλλες διάσημες καταλήξεις, όπως .net, .biz, .com.gr, .net.gr, κλπ. Τα ονόματα με κατάληξη .com προσδίδουν όχι μόνο κύρος αλλά και μεγαλύτερη επιχειρηματική δυναμικότητα.

κατοχυρωμένο domain

Παράδειγμα:

Ας υποθέσουμε ότι έχετε την ακόλουθη εταιρεία «Εταιρία Καθαρισμού Αυτοκινήτων O.E.». Στο μυαλό μας κατευθείαν έρχονται λέξεις-φράσεις όπως «car», «auto» «clean», «cleaning», κλπ. Το λογικό λοιπόν θα ήταν να κατοχυρώσετε άμεσα ένα όνομα το οποίο θα χρησιμοποιεί τις λέξεις αυτές όπως www.car.com, www.cleaning.gr, ή www.auto.gr ή ακόμα και www.αυτοκίνητο.gr, με ελληνικούς χαρακτήρες. Βέβαια, οι παραπάνω λέξεις είναι υπερβολικά δημοφιλείς. Γι’ αυτό και τα παραπάνω ονόματα δεν είναι διαθέσιμα, ούτε ως .gr ούτε ως .com ή .net, κλπ.

 

Αν όμως κάναμε συνδυασμό λέξεων και προσπαθούσαμε για τα ονόματα www.autocleanning.com ή www.autocleanning.gr μήπως τότε θα ήταν πιο εύκολο να βρούμε κάτι που δεν είναι κατοχυρωμένο domain;

Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν δεν βρείτε τα παραπάνω ονόματα διαθέσιμα, το όνομα που θα διαλέξετε θα πρέπει να έχει τα εξής τρία βασικά χαρακτηριστικά:

Να είναι εύκολο να το θυμηθούμε.
Να είναι απλά στην προφορά και στην σύνταξή τους.
Να είναι μικρά σε μέγεθος. Για παράδειγμα, όνομα όπως www.todikosaskatastima.gr, μάλλον θα είναι διαθέσιμο για καταχώρηση αλλά αρκετά δύσκολο για κάποιον και να το θυμάται και να το συντάξει σωστά.

Αν παρ’ όλα αυτά έχετε δυσκολίες στο να βρείτε το κατάλληλο όνομα για την επιχείρηση σας, να θυμάστε ότι τελικά το όνομα χώρου δεν έχει καμία σχέση με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που πουλάτε. Δείτε το και έτσι:

Τι σχέση έχει το “Amazon.com” με την αγορά βιβλίων και οικιακών συσκευών;
Τι σχέση έχει το “Google.com” με την online αναζήτηση;
Τι σχέση έχει το “Ebay.com” με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς;

Με άλλα λόγια αν πρέπει να διαλέξετε ανάμεσα σε ένα όνομα που είναι μακρύ, δύσκολο στο να το θυμάται κάποιος αλλά περιγράφει τέλεια την δραστηριότητα της επιχείρησης σας και σε ένα όνομα έξυπνο, μικρό αλλά «άσχετο» με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που έχετε, προτιμήστε το δεύτερο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *