Ονόματα χώρου

Συμβουλές για την επιλογή του κατάλληλου ονόματος χώρου

Η επιλογή του κατάλληλου ονόματος χώρου είναι παρόμοια με την επιλογή ονόματος για την επιχείρησή σας – θέλει πολλή σκέψη και ζύγισμα των επιλογών. Το domain name είναι η ταυτότητά σας στο ίντερνετ. Πρέπει να σιγουρευτείτε ότι όχι μόνο ταιριάζει στην εταιρεία σας, αλλά επίσης είναι εύκολο να σας βρουν και να το προωθήσετε.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για την σωστή επιλογή ενός ιδανικού ονόματος.

1. Εύκολο στην διατύπωση

Επιλέγοντας ένα domain που είναι εύκολο στην πληκτρολόγηση, είναι κρίσιμο για την επιτυχία σας online. Εάν χρησιμοποιείτε συντομεύσεις (παράδειγμα “u” αντί για ”you”) τότε θα είναι δύσκολο για τους πελάτες να βρουν τον ιστότοπό σας.

2. Να είναι Σύντομο

Εάν το όνομα είναι μεγάλο και σύνθετο, ρισκάρετε σε λάθη διατύπωσης και πληκτρολόγησης. Απλό και σύντομο όνομα είναι ο ιδανικός τρόπος επιλογής.

3. Συμπεριλάβετε λέξεις-κλειδιά

Χρησιμοποιήστε λέξεις κλειδιά που περιγράφουν την επιχείρησή σας και τις υπηρεσίες που προσφέρετε. Για παράδειγμα αν έχετε επιχείρηση με επισκευές κρυστάλλων, ένα ιδανικό όνομα θα ήταν το GlassRepair.com ή το GlassReplacement.com
Συμπεριλάβετε λέξεις-κλειδιά που αναζητούν οι χρήστες, όταν ψάχνουν συναφή προϊόντα και υπηρεσίες. Εκτός του ότι έχει μεγαλύτερη συνάφεια για τους πελάτες, βοηθάει και την άνοδο στα οργανικά αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης.

4. Στοχεύστε στην περιοχή σας

Εάν πρόκειται για τοπική επιχείρηση, σκεφτείτε να συμπεριλάβετε και την πόλη σας. Έτσι θα είναι πιο εύκολο για τους χρήστες να το βρουν και να το θυμούνται. Παράδειγμα: ThessalonikiNews.gr ή AthensVoice.gr

5. Αποφύγετε αριθμούς και παύλες

Οι αριθμοί και οι παύλες στο domain συχνά δημιουργούν παρεξηγήσεις – ο χρήστης δεν ξέρει αν έχει το 5 ή “five” ή ακόμα μπορεί να ξεχάσουν να προσθέσουν την παύλα.

6. Να είναι ευκολομνημόνευτο

Υπάρχουν εκατομμύρια ονόματα χώρου στο ίντερνετ. Έτσι, η σωστή επιλογή του κατάλληλου ονόματος χώρου που μένει στο μάτι και είναι ευκολομνημόνευτο είναι σημαντικό. Όταν καταλήξετε, μοιραστείτε το με τον κύκλο σας έτσι ώστε να σιγουρευτείτε ότι είναι ελκυστικό και έχει νόημα για τον χρήστη.

7. Ερευνήστε πριν ενεργήσετε

Σιγουρευτείτε ότι το όνομα που επιλέξατε δεν είναι κατοχυρωμένο από πλευράς πνευματικής ιδιοκτησίας ή χρησιμοποιείται από άλλη εταιρεία. Θα μπορούσε να προκύψει τεράστιο νομικό θέμα που θα κοστίσει χρήματα και φυσικά το να χάσετε το domain name.

8. Επιλέξτε την σωστή κατάληξη

Οι καταλήξεις είναι πρόσθετοι χαρακτήρες στο τέλος της διεύθυνσης, όπως .gr ή .com
Η κάθε μία έχει την δική της σημασία και χρήση, γι’ αυτό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή σας. Τα .com ονόματα χώρου είναι τα πιο δημοφιλή και απευθύνονται κυρίως σε ξένο κοινό. Πολλές φορές, επίσης, είναι πολύ δύσκολο να βρεις διαθέσιμο .com όνομα χώρου που να πληροί τις απαιτήσεις σας. Για ελληνική ιστοσελίδα, προτείνετε το όνομα χώρου με κατάληξη .gr

Δείτε μερικές από τις πιο δημοφιλής καταλήξεις:

.com Για ιστοσελίδες που απευθύνονται σε ξενόγλωσσο κοινό
.gr : Για ελληνόγλωσση ιστοσελίδα
.co : συντόμευση για εταιρικό site και κοινότητα
.info : Ενημερωτικό site.
.net : Τεχνολογικό site.
.org : μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί.
.biz : ιστότοποι ηλεκτρονικού εμπορίου.
.me : blogs, προσωπικά sites ή βιογραφικού χαρακτήρα.

Οι παρατηρήσεις που χαρακτηρίζουν κάθε κατάληξη φυσικά και δεν είναι δεσμευτικές. Για παράδειγμα θα μπορούσε μία εταιρεία από Ελλάδα να επιλέξει .com

9. Προστατέψτε το όνομα σας

Σιγουρευτείτε ότι κατοχυρώσατε παραπάνω από μία καταλήξεις για το site σας, όπως και παραλλαγές. Κάθε παραλλαγή θα ανακατευθύνετε στο κύριο site σας. Αυτό αποτρέπει τους ανταγωνιστές να κατοχυρώσουν παρεμφερές όνομα και επίσης οι χρήστες θα επισκέπτονται τον ιστότοπό σας, ακόμα κι αν το γράψουν λάθος.

10. Ενεργήστε γρήγορα

Τα ονόματα χώρου κατοχυρώνονται πολύ γρήγορα. Λόγω του χαμηλού κόστους, μπορείτε να ενεργήσετε άμεσα και να δεσμεύσετε το επιθυμητό για την επιχείρησή σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *