6 τρόποι να βελτιστοποιήσετε τις φωτογραφίες των προϊόντων σας και να αυξήσετε τις ηλεκτρονικές σας πωλήσεις!

Για τους ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών καταστημάτων, ο σωστός σχεδιασμός και το έξυπνο «στήσιμο» του e-shop τους είναι ύψιστης σημασίας! Στην πραγματικότητα, όσο ποιοτικά και αν είναι τα προϊόντα σας, ή όσο αναλυτικές και αν είναι οι περιγραφές που τα συνοδεύουν, τίποτα δε θεωρείται πιο σημαντικό από τις ίδιες τις φωτογραφίες των προϊόντων σας. Το να βελτιστοποιήσετε τις φωτογραφίες που χρησιμοποιείτε για κάθε προϊόν σας είναι ο πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος να αυξήσετε την κίνηση στον ιστότοπο σας και συνεπώς τις ηλεκτρονικές σας πωλήσεις! Παράλληλα, αυτό αποτελεί και μια πολύ καλή κίνηση, ώστε να μειώσετε και το ποσοστό εγκατάλειψης του καλαθιού των αγορών στο e-shop σας (το λεγόμενο Shopping Cart abandonment), θέμα στο οποίο έχουμε αναφερθεί αναλυτικά και σε προηγούμενο άρθρο μας.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε 6 «έξυπνους» τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βελτιστοποιήσετε τις φωτογραφίες των προϊόντων σας γρήγορα και εύκολα, προκειμένου να αυξήσετε και τις πωλήσεις σας, κάτι που αποτελεί το βασικό σας στόχο ως επιχειρηματιές!

 

1ος τρόπος: Επιλέξτε φωτογραφίες υψηλής ποιότητας

Το να κάνετε «εκπτώσεις» στην ποιότητα των φωτογραφιών σας είναι το χειρότερο πράγμα όσον αφορά την επιτυχία του e-shop σας! Πάντοτε να βάζετε τις φωτογραφίες με την υψηλότερη ποιότητα πρώτες, διότι όπως είναι λογικό, οι πελάτες σας θέλουν να βλέπουν την καλύτερη εικόνα από το προϊόν σας και όχι φωτογραφίες χαμηλής ανάλυσης. Όσο πιο ποιοτικές είναι, τόσο το καλύτερο προκειμένου οι πελάτες σας να καταλάβουν ακριβώς πώς είναι το προϊόν σας και να δουν έστω και από την οθόνη του υπολογιστή σας κάθε λεπτομέρεια.

 

2ος τρόπος: Όσο μεγαλύτερες είναι οι φωτογραφίες σας τόσο το καλύτερο

Είναι καλύτερο να επιλέγετε φωτογραφίες ανάμεσα στα 1080-1600 pixels. Εάν έχετε μεγάλες και υψηλής ποιότητας εικόνες είναι ευκολότερο για τους δυνητικούς σας πελάτες να καταλάβουν αν το προϊόν σας έχει τις προδιαγραφές και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά  που περιγράφονται και αυτό θα τους κάνει λιγότερα διστακτικούς και πιο πρόθυμους να προβούν στην αγορά του.

Επιπλέον, οι μεγάλες φωτογραφίες σας δίνουν τη δυνατότητα να προσθέσετε τη λειτουργία τoυ zoom. Έτσι οι πελάτες σας πατώντας πάνω στο εκάστοτε προϊόν θα μπορούν να κάνουν μεγέθυνση στην εικόνα και να διακρίνουν λεπτομέρειες που ενδεχομένως να μη βλέπουν με τη πρώτη ματιά.

 

3ος τρόπος: Χρησιμοποιήστε λευκό φόντο

Μία επίσης καλή επιλογή είναι να έχετε λευκό φόντο σε κάθε προϊόν σας, ώστε όλη η προσοχή των πελατών σας να εστιαστεί στο ίδιο το προϊόν και όχι σε αυτό που βρίσκεται πίσω του. Έτσι δίνετε μια πιο επαγγελματική αίσθηση στις φωτογραφίες σας. Το να αφαιρέσετε το φόντο σε περίπτωση που δεν είναι λευκό, δεν αποτελεί δύσκολη υπόθεση.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να απομακρύνετε το φόντο είναι να χρησιμοποιήσετε το PenTool στο Adobe Photoshop. Το εργαλείο αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να περικόψετε την εικόνα με το προϊόν σας όπως εσείς επιθυμείτε, προκειμένου να φαίνεται μόνο αυτό στην τελική εικόνα και ταυτόχρονα το τοποθετεί σε λευκό φόντο. Ειδικότερα, αν είστε εξοικειωμένοι με το Photoshop τότε θα σας φανεί αρκετά εύκολο.

 

4ος τρόπος: Παρέχετε πολλές και διαφορετικές φωτογραφίες για κάθε προϊόν σας

Είναι γεγονός πως οι καταναλωτές είναι πολύ επιλεκτικοί στις αγορές τους. Είναι πολύ σημαντικό να τους παρέχετε πολλές φωτογραφίες για κάθε προϊόν και μάλιστα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, προκειμένου να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα και άποψη για το προϊόν σας. Εάν για παράδεγμα, έχετε ένα e-shop με παπούτσια τότε είναι καλό να έχετε φωτογραφίες που παρουσιάζουν το προϊόν σας από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Δείτε και το παρακάτω παράδειγμα.

5ος τρόπος: Χρησιμοποιείστε ALT Text για κάθε φωτογραφία

Ένας εξίσου σημαντικός τρόπος να πετύχετε τη βελτιστοποίηση των εικόνων του ηλεκτρονικού σας καταστήματος είναι να προσθέστε στις εικόνες σας το ALT Text (Alternative text). Ουσιαστικά, πρόκειται για το εναλλακτικό κείμενο που θα εμφανιστεί στη σελίδα σας σε περίπτωση που η εικόνα σας δεν εμφανιστεί σωστά ή και καθόλου για οποιαδήποτε λόγο. Προσέξτε όμως το alt text να περιλαμβάνει πάντα λέξεις-κλειδιά που θα σχετίζονται με την εικόνα που λείπει.  Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό, οι μηχανές αναζήτησης έχουν μία επιπλέον ένδειξη για το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας και συνεπώς με αυτό τον τρόπο αυξάνεται και η κίνηση στο e-shop σας. Γενικότερα, θα λέγαμε πως η βελτιστοποίηση των εικόνων είναι μία πολύ καλή τεχνική που αφορά το On–page SEO, στο οποίο έχουμε αναφερθεί αναλυτικά σε προηγούμενο άρθρο μας.

6ος τρόπος: Μειώστε το μέγεθος του αρχείο κάθε φωτογραφίας σας

Εξίσου σημαντικό ρόλο για να έχει το e-shop σας μεγαλύτερη κίνηση, είναι η ταχύτητα με την οποία εμφανίζονται όλες οι εικόνες που έχετε για κάθε προϊόν. Αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι πως το μέγεθος του αρχείου και το μέγεθος της φωτογραφίας δεν είναι το ίδιο πράγμα. Όταν μιλάμε για μέγεθος της εικόνας, εννοούμε τις διαστάσεις της σε ύψος και πλάτος, ενώ το μέγεθος αρχείου αφορά το συνολικό χώρο που καταλαμβάνει η εικόνα ως αρχείο σε bytes (KM, MB, GB κ.τ.λ.).

Ενώ προηγουμένως αναφέραμε πως είναι καλό οι φωτογραφίες σας να έχουν μεγάλο μέγεθος, σε αυτή την περίπτωση όταν μιλάμε για μέγεθος αρχείου ισχύει το αντίθετο. Όσο μικρότερο είναι, τόσο το καλύτερο για την ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας σας. Ο πιο εύκολος τρόπος να μειώσετε το μέγεθος των αρχείων των φωτογραφιών σας χωρίς να έχετε σημαντικά προβλήματα στην ποιότητα τους είναι να χρησιμοποίησετε το εργαλείο ‘Save for Web’ στο Adobe Photoshop.

Συμπερασματικά:

Ενδεχομένως, όλες οι παραπάνω αλλαγές να σας φαίνεται πως έχουν μικρή σημασία, αλλά με μια δεύτερη σκέψη και εφαρμόζοντας τες στην πράξη, μπορείτε να δείτε σταδιακά μεγάλη διαφορά στην επισκεψιμότητα του e-shop σας και συνεπώς στις ηλεκτρονικές σας πωλήσεις.

Ακόμα και αν πραγματοποιήσετε αυτές τις αλλαγές και δεν δείτε τις πωλήσεις σας να αυξάνονται την επόμενη μέρα είναι απολύτως λογικό! Τέτοιες κινήσεις και αλλαγές χρειάζονται τον απαιτούμενο χρόνο για να έχουν πραγματικά αποτελέσματα. Επίσης, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας πως η βελτιστοποίηση των φωτογραφιών είναι ένας μόνο τρόπος να αυξήσετε τις ηλεκτρονικές σας πωλήσεις και σίγουρα θα πρέπει να συνδυάζονται με μία ολοκληρωμένη και σωστή περιγραφή για κάθε προϊόν σας, θέμα στο οποίο θα αναφερθούμε αναλυτικά στο επόμενο μας άρθρο.

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε το δικό σας e-shop (ηλεκτρονικό κατάστημα) για την επιχείρηση σας ή και να βελτιστοποιήσετε αυτό που ήδη έχετε, απευθυνθείτε στην εξειδικευμένη ομάδα της deZitech. Eπικοινωνήστε μαζί μας για να βρούμε την ιδανική λύση και να δούμε πιθανές εξειδικευμένες ανάγκες για την δική σας κατασκευή e-shop. Με την πολύχρονη εμπειρία μας μπορούμε να σας βοηθήσουμε να δημιουργήσετε ένα «δυνατό» ηλεκτρονικό κατάστημα που θα αυξήσει τις πωλήσεις σας!