Τι είναι το Off-page SEO; 7 αποτελεσματικές τεχνικές για να πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα!

Στο προηγούμενο μας άρθρο, αναφερθήκαμε αναλυτικά στο On-page SEO και σε μερικές από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε για να πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης. Όπως είχαμε εξηγήσει, το Onpage SEO αφορά παρεμβάσεις που θα κάνετε στην σελίδα σας προκειμένου να βελτιστοποιήσετε το περιεχόμενο της. Ωστόσο, στο Offpage SEO τα πράγματα είναι διαφορετικά και πιο σύνθετα.

Τι είναι το Offpage SEO;

Το Offpage SEO αναφέρεται σε όλες τις εργασίες που πρέπει να κάνετε εκτός της ιστοσελίδας σας, ώστε αυτή να βρεθεί σε υψηλότερη θέση στις μηχανές αναζήτησης. Ουσιαστικά, πρόκειται για δράσεις που κάνετε προκειμένου να προωθήσετε τη σελίδα σας και το περιεχόμενο της στο διαδίκτυο. Λειτουργεί δηλαδή σαν ένα είδος διαφήμισης για τον ιστότοπο σας.

Το δύσκολο σημείο του Off-page SEO είναι ότι προϋποθέτει να υπάρχουν άλλες ιστοσελίδες που θα προωθήσουν το δικό σας site, χρησιμοποιώντας τους συνδέσμους (backlinks). Όλο αυτό βέβαια λειτουργεί παράλληλα με το On-page SEO, καθώς απαιτείται το περιεχόμενο σας να είναι μοναδικό για τους χρήστες, ώστε να έχετε μεγαλύτερο αριθμό backlinks. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως οι χρήστες κοινοποιούν μόνο το περιεχόμενο που τους αρέσει.

Με ποιες εργασίες όμως σχετίζεται το Off-page SEO και τι πρέπει να κάνετε ώστε να έχετε καλύτερα αποτελέσματα σε αυτό τον τομέα; Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε αναλυτικά σε 7 από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές του Offpage SEO, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

1. Backlinks

Η ύπαρξη backlinks παίζει σημαντικό ρόλο στο SEO, αφού όσο περισσότερα backlinks έχετε (δηλαδή υπερσυνδέσμους από άλλες σελίδες που οδηγούν στη δική σας σελίδα) τόσο πιο δημοφιλής θεωρείται ο ιστότοπος σας και τόσο πιο ψηλά μπορεί να ανέβει στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Ωστόσο, είναι σημαντικό τα backlinks της ιστοσελίδας σας να προέρχονται από αξιόπιστα sites, τα οποία σχετίζονται με το περιεχόμενο της δικής σας σελίδας.

Γενικότερα, τα backlinks μπορούν να δώσουν μεγάλη ώθηση στη σελίδα σας. Για παράδειγμα, εάν σε κάποιον χρήστη αρέσει το συγκεκριμένο άρθρο και κάνει αναφορά σε αυτό από τη δική του ιστοσελίδα προσθέτοντας έναν εξωτερικό σύνδεσμο (external link), τότε είναι σα να λέει στις μηχανές αναζήτησης πως η δική σας ιστοσελίδα παρέχει καλές πληροφορίες. Αυτό δηλαδή είναι μία καλή ένδειξη για τις μηχανές αναζήτησης πως η σελίδα σας παρέχει ποιοτικό περιεχόμενο στους χρήστες που την επισκέπτονται και συνεπώς θα σας τοποθετήσει σε υψηλότερη θέση σε σχέση με μία άλλη σελίδα που έχει ένα μικρό αριθμό από backlinks.

2. Guest blogging

Ένας ακόμη αποτελεσματικός τρόπος για να εκμεταλλευτείτε τη «δύναμη» των backlinks είναι το guest blogging. Τι εννοούμε όμως με τον όρο αυτό; Είναι η διαδικασία κατά την οποία εσείς δημιουργείτε ένα άρθρο για να το προβάλλετε σε ένα άλλο blog ή μία άλλη ιστοσελίδα.  Τα άρθρα αυτά θα έχουν στο τέλος τον υπερσύνδεσμο της δικής σας ιστοσελίδας. Το guest blogging είναι ένα καλός τρόπος για να εδραιώσετε την επιχείρηση σας στο δικό σας επαγγελματικό κλάδο και ταυτόχρονα αναπτύσσετε σχέσεις με άλλους bloggers και επαγγελματίες του τομέα σας.

Παρέχοντας νέο και μοναδικό περιεχόμενο προς δημοσίευση σε άλλες σελίδες ή blogs αυξάνετε το κύρος σας και την επισκεψιμότητα της σελίδας σας, αφού όλο και περισσότεροι χρήστες θα περιηγηθούν σε αυτή και θα σας γνωρίσουν καλύτερα. Με το guest blogging γνωστοποιείτε το όνομα σας στην αγορά εργασίας και πετυχαίνετε καλύτερα αποτελέσματα στο SEO.

 

3. Forum Posting

Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε περισσότερα backlinks για την ιστοσελίδα σας, το forum posting είναι ένας εξίσου καλός τρόπος για να το πετύχετε. Ουσιαστικά, συμμετέχετε σε μία πλατφόρμα επικοινωνίας και συζητάτε με άλλους χρήστες για θέματα που αφορούν το δικό σας τομέα, κάνετε ερωτήσεις, δίνετε συμβουλές ή οδηγίες και γενικότερα ανταλλάσσετε πληροφορίες και απόψεις με άλλους χρήστες που ενδιαφέρονται να μάθουν νέα πράγματα σχετικά με τον τομέα που δραστηριοποιήστε.

Πώς μπορείτε να επωφεληθείτε εσείς από το forum posting; Όταν απαντάτε σε μία ερώτηση που θέτει ένας άλλος χρήστης ή γράφετε τη γνώμη σας για ένα θέμα πάντα σχετικό με τον τομέα σας, αφήνετε κάτω από το σχόλιο σας τον σύνδεσμο της ιστοσελίδας σας, σαν υπογραφή (signature link). Με αυτό τον τρόπο δημιουργείτε backlinks και συνεπώς αυξάνετε την επισκεψιμότητα της δικής σας σελίδας.

 

4. Broken Link Building

Μία καλή τεχνική Off-page SEO έχει σχέση με τους «σπασμένους» συνδέσμους (broken links) που βρίσκονται σε πολλές ιστοσελίδες. Συγκεκριμένα, μπορείτε να εντοπίσετε συνδέσμους που δεν λειτουργούν σωστά σε άλλες ιστοσελίδες με περιεχόμενο σχετικό με το δικό σας. Αφού τους βρείτε, επικοινωνήστε με τον διαχειριστή της συγκεκριμένης σελίδας και ενημερώστε τον για αυτό το ζήτημα. Με αυτή σας την κίνηση, έχετε πιθανότητες ο διαχειριστής της να σας κάνει τη χάρη και να συμπεριλάβει έναν σύνδεσμο με τον ιστότοπο σας στη δική του σελίδα, σαν ένα δείγμα ανταπόδοσης της δικής σας ευγενικής κίνησης.

 

5. Email Marketing

Το email marketing αποτελεί ουσιαστικά την ψηφιακή-ηλεκτρονική έκδοση της κλασσικής αλληλογραφίας καθώς το email χρησιμοποιείται ως μέσο για να προωθήσετε και να ενημερώσετε το αγοραστικό σας κοινό για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που μπορείτε να του προσφέρετε. Αντί να στέλνετε έντυπα διαφημιστικά φυλλάδια, επιστολές και κουπόνια μέσω ταχυδρομείου, χρησιμοποιείτε το email για να μεταδώσετε στο κοινό που σας ενδιαφέρει το ίδιο μήνυμα.

Αποτελεί μία εξαιρετική τεχνική για να πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα στο SEO, αφού με αυτό τον τρόπο διατηρείτε την επαφή σας με τους ήδη υπάρχοντες πελάτες σας και με άλλους δυνητικούς πελάτες. Το πιο σημαντικό είναι πως έχει χαμηλό κόστος και είναι εύκολο και γρήγορο στη χρήση του.

Εάν ενδιαφέρεστε να προωθήσετε την επιχείρηση σας, αξιοποιώντας την τεχνική του email marketing και αναζητάτε μία εφαρμογή μαζικής αποστολής email υπάρχει για εσάς το email system, ένα πρόγραμμα για μαζική αποστολή email σε μεγάλες λίστες ή ομάδες με email διευθύνσεις.

 

 

6. Social Media Marketing

Από τη λίστα με τις αποτελεσματικότερες τεχνικές του Off-page SEO δε θα μπορούσε να λείπει σε καμία περίπτωση το social media marketing. Χωρίς αμφιβολία, το Social Media Marketing αποτελεί το πιο γρήγορο τρόπο να διαδοθεί η πληροφορία για ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία, καθώς τα social media είναι τεράστια τάση και ασκούν μεγάλη επιρροή στους περισσότερους χρήστες του διαδικτύου.

Για αυτό το λόγο αν θέλετε η σελίδα σας να έχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και συνεπώς καλύτερη θέση στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο ενεργοί κυρίως στο Facebook ή το Twitter που είναι και από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες. Δημιουργήστε ένα οργανωμένο εταιρικό προφίλ, ακολουθώντας αυτούς που κυριαρχούν επαγγελματικά στο τομέα σας, ώστε να αποκτήσετε ένα μεγάλο κύκλο ακολούθων που θα σχετίζονται με το περιεχόμενο της σελίδα σας.

7. Video Marketing

Εάν αναρωτιέστε με ποιο τρόπο θα βοηθήσει στο Off-page SEO της σελίδας σας το video marketing, σκεφτείτε μόνο πως το YouTube είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης μετά τη Google. Χρησιμοποιήστε τη δύναμη που έχει για να δημιουργήσετε και εσείς video με τα οποία μπορείτε να προωθήσετε την ιστοσελίδα σας και το περιεχόμενο σας σε εκατομμύρια χρήστες που το επισκέπτονται καθημερινά.

Το μόνο που χρειάζεται να έχετε είναι δημιουργικότητα, υπομονή και επιμονή. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι τα video που ανεβάζετε να έχουν υψηλή ποιότητα και σχετικά μικρή διάρκεια για να μην κουράζουν τους χρήστες. Επίσης, προσπαθήστε να ανεβάζετε video σε σταθερή βάση, για παράδειγμα ένα την εβδομάδα ή ένα στις 10 μέρες. Δημιουργήστε δηλαδή ένα σταθερό ραντεβού με τους χρήστες, ώστε οι ίδιοι να ξέρουν πότε να περιμένουν από εσάς νέο περιεχόμενο. Εκτός από το YouTube, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το Vimeo για να προωθήσετε την επιχείρηση σας.

 

 

Συμπερασματικά

Το Off-page SEO είναι ένας παράγοντας εξίσου σημαντικός με το On-page, όσον αφορά την επισκεψιμότητα της σελίδας σας. Βέβαια, οι παραπάνω τεχνικές όπως έχουμε ήδη αναφέρει αποτελούν κάποιες από τις βασικές αρχές που θα πρέπει να τηρούνται και απαιτείται συνδυασμός τους ανάλογα με τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της δικής σας επιχείρησης. Για να δείτε αποτελέσματα, απαιτείται υπομονή και μεθοδικότητα.

Εάν  ενδιαφέρεστε για την προώθηση της δικής σας ιστοσελίδας, επικοινωνήστε με την ομάδα της Dezitech, ώστε να σας προτείνουμε τους κατάλληλους τρόπους προώθησης της και αύξησης των οργανικών αποτελεσμάτων στις μηχανές αναζήτησης.

2 Comments

  1. […] Σίγουρα όμως θα σας βοηθήσουν σε ένα σημαντικό βαθμό. Στο επόμενο μας άρθρο θα αναφερθούμε αναλυτικά στο Off-page […]

  2. […] στην ίδια την ιστοσελίδα (On-Page SEO) όσο και εκτός αυτής (Οff-Page SEO). Στόχος του SEO είναι κάνει την ιστοσελίδα «φιλική» […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *