SEO

Τι είναι το Off-page SEO; 7 αποτελεσματικές τεχνικές για να πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα!

Off-page SEO

Στο προηγούμενο μας άρθρο, αναφερθήκαμε αναλυτικά στο On-page SEO. Μιλήσαμε για μερικές από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε για να πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης. Όπως είχαμε εξηγήσει, το Onpage SEO αφορά παρεμβάσεις που θα κάνετε στην σελίδα σας προκειμένου να βελτιστοποιήσετε το περιεχόμενο της. Ωστόσο, στο Off-page SEO τα πράγματα είναι διαφορετικά και πιο σύνθετα.

Τι είναι το Offpage SEO;

Το Offpage SEO αναφέρεται σε όλες τις εργασίες που πρέπει να κάνετε εκτός της ιστοσελίδας σας. Σκοπός είναι αυτή να βρεθεί σε υψηλότερη θέση στις μηχανές αναζήτησης. Ουσιαστικά, πρόκειται για δράσεις που κάνετε προκειμένου να προωθήσετε τη σελίδα σας και το περιεχόμενο της στο διαδίκτυο. Λειτουργεί δηλαδή σαν ένα είδος διαφήμισης για τον ιστότοπο σας.

Το δύσκολο σημείο του Off-page SEO είναι ότι προϋποθέτει να υπάρχουν άλλες ιστοσελίδες που θα προωθήσουν το δικό σας site. Αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας τους συνδέσμους (backlinks). Όλο αυτό βέβαια λειτουργεί παράλληλα με το On-page SEO. Απαιτείται το περιεχόμενο σας να είναι μοναδικό για τους χρήστες, ώστε να έχετε μεγαλύτερο αριθμό backlinks. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως οι χρήστες κοινοποιούν μόνο το περιεχόμενο που τους αρέσει.

Με ποιες εργασίες όμως σχετίζεται το Off-page SEO και τι πρέπει να κάνετε ώστε να έχετε καλύτερα αποτελέσματα σε αυτό τον τομέα; Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε αναλυτικά σε 7 από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές του Off–page SEO, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.Off-page SEO

1. Backlinks

Η ύπαρξη backlinks παίζει σημαντικό ρόλο στο SEO. Όσο περισσότερα backlinks έχετε (δηλαδή υπερσυνδέσμους από άλλες σελίδες που οδηγούν στη δική σας σελίδα) τόσο πιο δημοφιλής θεωρείται ο ιστότοπος σας και τόσο πιο ψηλά μπορεί να ανέβει στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Ωστόσο, είναι σημαντικό τα backlinks της ιστοσελίδας σας να προέρχονται από αξιόπιστα sites, τα οποία σχετίζονται με το περιεχόμενο της δικής σας σελίδας.

Γενικότερα, τα backlinks μπορούν να δώσουν μεγάλη ώθηση στη σελίδα σας. Για παράδειγμα, εάν σε κάποιον χρήστη αρέσει το συγκεκριμένο άρθρο και κάνει αναφορά σε αυτό από τη δική του ιστοσελίδα προσθέτοντας έναν εξωτερικό σύνδεσμο (external link), τότε είναι σα να λέει στις μηχανές αναζήτησης πως η δική σας ιστοσελίδα παρέχει καλές πληροφορίες. Αυτό δηλαδή είναι μία καλή ένδειξη για τις μηχανές αναζήτησης πως η σελίδα σας παρέχει ποιοτικό περιεχόμενο στους χρήστες που την επισκέπτονται. Συνεπώς θα σας τοποθετήσει σε υψηλότερη θέση σε σχέση με μία άλλη σελίδα που έχει ένα μικρό αριθμό από backlinks.

Backlinks

2. Guest blogging

Ένας ακόμη αποτελεσματικός τρόπος για να εκμεταλλευτείτε τη «δύναμη» των backlinks είναι το guest blogging. Τι εννοούμε όμως με τον όρο αυτό; Είναι η διαδικασία κατά την οποία εσείς δημιουργείτε ένα άρθρο για να το προβάλλετε σε ένα άλλο blog ή μία άλλη ιστοσελίδα.  Τα άρθρα αυτά θα έχουν στο τέλος τον υπερσύνδεσμο της δικής σας ιστοσελίδας. Το guest blogging είναι ένα καλός τρόπος για να εδραιώσετε την επιχείρηση σας στο δικό σας επαγγελματικό κλάδο. Ταυτόχρονα, μπορείτε να αναπτύσσετε σχέσεις με άλλους bloggers και επαγγελματίες του τομέα σας.

Παρέχοντας νέο και μοναδικό περιεχόμενο προς δημοσίευση σε άλλες σελίδες ή blogs αυξάνετε το κύρος σας και την επισκεψιμότητα της σελίδας σας. Όλο και περισσότεροι χρήστες θα περιηγηθούν σε αυτή και θα σας γνωρίσουν καλύτερα. Με το guest blogging γνωστοποιείτε το όνομα σας στην αγορά εργασίας και πετυχαίνετε καλύτερα αποτελέσματα στο SEO.

Guest blogging

3. Forum Posting

Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε περισσότερα backlinks για την ιστοσελίδα σας, το forum posting είναι ένας εξίσου καλός τρόπος για να το πετύχετε. Ουσιαστικά, συμμετέχετε σε μία πλατφόρμα επικοινωνίας και συζητάτε με άλλους χρήστες για θέματα που αφορούν το δικό σας τομέα. Κάνετε ερωτήσεις, δίνετε συμβουλές ή οδηγίες και γενικότερα ανταλλάσσετε πληροφορίες και απόψεις με άλλους χρήστες που ενδιαφέρονται να μάθουν νέα πράγματα σχετικά με τον τομέα που δραστηριοποιήστε.

Πώς μπορείτε να επωφεληθείτε εσείς από το forum posting; Όταν απαντάτε σε μία ερώτηση που θέτει ένας άλλος χρήστης ή γράφετε τη γνώμη σας για ένα θέμα πάντα σχετικό με τον τομέα σας, αφήνετε κάτω από το σχόλιο σας τον σύνδεσμο της ιστοσελίδας σας, σαν υπογραφή (signature link). Με αυτό τον τρόπο δημιουργείτε backlinks και συνεπώς αυξάνετε την επισκεψιμότητα της δικής σας σελίδας.

Off-page SEO - forum

4. Broken Link Building

Μία καλή τεχνική Off-page SEO έχει σχέση με τους «σπασμένους» συνδέσμους (broken links) που βρίσκονται σε πολλές ιστοσελίδες. Συγκεκριμένα, μπορείτε να εντοπίσετε συνδέσμους που δεν λειτουργούν σωστά σε άλλες ιστοσελίδες με περιεχόμενο σχετικό με το δικό σας. Αφού τους βρείτε, επικοινωνήστε με τον διαχειριστή της συγκεκριμένης σελίδας και ενημερώστε τον για αυτό το ζήτημα. Με αυτή σας την κίνηση, έχετε πιθανότητες ο διαχειριστής της να σας κάνει τη χάρη και να συμπεριλάβει έναν σύνδεσμο με τον ιστότοπο σας στη δική του σελίδα, σαν ένα δείγμα ανταπόδοσης της δικής σας ευγενικής κίνησης.

Off-page SEO - broken link

5. Email Marketing

Το email marketing αποτελεί ουσιαστικά την ψηφιακή-ηλεκτρονική έκδοση της κλασσικής αλληλογραφίας. Το email χρησιμοποιείται ως μέσο για να προωθήσετε και να ενημερώσετε το αγοραστικό σας κοινό για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που μπορείτε να του προσφέρετε. Αντί να στέλνετε έντυπα διαφημιστικά φυλλάδια, επιστολές και κουπόνια μέσω ταχυδρομείου, χρησιμοποιείτε το email για να μεταδώσετε στο κοινό που σας ενδιαφέρει το ίδιο μήνυμα.

Αποτελεί μία εξαιρετική τεχνική για να πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα στο SEO. Με αυτό τον τρόπο διατηρείτε την επαφή σας με τους ήδη υπάρχοντες πελάτες σας και με άλλους δυνητικούς πελάτες. Το πιο σημαντικό είναι πως έχει χαμηλό κόστος και είναι εύκολο και γρήγορο στη χρήση του.

SEO - email marketing

Εάν ενδιαφέρεστε να προωθήσετε την επιχείρηση σας, αξιοποιώντας την τεχνική του email marketing, και αναζητάτε μία εφαρμογή μαζικής αποστολής email υπάρχει για εσάς το email system. Είναι ένα πρόγραμμα για μαζική αποστολή email σε μεγάλες λίστες ή ομάδες με email διευθύνσεις.

email system

 

6. Social Media Marketing

Από τις αποτελεσματικότερες τεχνικές του Off-page SEO δε θα μπορούσε να λείπει σε καμία περίπτωση το social media marketing. Χωρίς αμφιβολία, το Social Media Marketing αποτελεί τον πιο γρήγορο τρόπο να διαδοθεί η πληροφορία για ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία. Τα social media είναι τεράστια τάση και ασκούν μεγάλη επιρροή στους περισσότερους χρήστες του διαδικτύου.

Για αυτό το λόγο αν θέλετε η σελίδα σας να έχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και συνεπώς καλύτερη θέση στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο ενεργοί κυρίως στο Facebook ή το Twitter που είναι και από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες. Δημιουργήστε ένα οργανωμένο εταιρικό προφίλ, ακολουθώντας αυτούς που κυριαρχούν επαγγελματικά στο τομέα σας. Έτσι, θα αποκτήσετε ένα μεγάλο κύκλο ακολούθων που θα σχετίζονται με το περιεχόμενο της σελίδα σας.

SEO - social media

7. Video Marketing

Εάν αναρωτιέστε με ποιο τρόπο θα βοηθήσει στο Off-page SEO της σελίδας σας το video marketing, σκεφτείτε μόνο πως το YouTube είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης μετά τη Google. Χρησιμοποιήστε τη δύναμη που έχει για να δημιουργήσετε και εσείς video. Με αυτά μπορείτε να προωθήσετε την ιστοσελίδα σας και το περιεχόμενο σας σε εκατομμύρια χρήστες που το επισκέπτονται καθημερινά.

Το μόνο που χρειάζεται να έχετε είναι δημιουργικότητα, υπομονή και επιμονή. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι τα video που ανεβάζετε να έχουν υψηλή ποιότητα. Εξίσου σημαντικό είναι να έχουν σχετικά μικρή διάρκεια για να μην κουράζουν τους χρήστες. Επίσης, προσπαθήστε να ανεβάζετε video σε σταθερή βάση, για παράδειγμα ένα την εβδομάδα ή ένα στις 10 μέρες. Δημιουργήστε δηλαδή ένα σταθερό ραντεβού με τους χρήστες.  Με αυτόν τον τρόπο και οι ίδιοι θα ξέρουν πότε να περιμένουν από εσάς νέο περιεχόμενο. Εκτός από το YouTube, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το Vimeo για να προωθήσετε την επιχείρηση σας.

SEO - Youtube

SEO - Vimeo

Bonus Tip

  • Ποιότητα vs ποσότητα

Για το χτίσιμο των backlinks του site σας θα πρέπει να στοχεύετε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Πιο συγκεκριμένα, είναι προτιμότερο να εστιάζετε σε λίγα ποιοτικά backlinks και brand mentions από ιστοσελίδες με σχετικό περιεχόμενο και high authority webpages, οι οποίες δεν έχουν πολλά εξερχόμενα backlinks ενώ παράλληλα χαρακτηρίζονται από δυνατή παρουσία στα social media. Από την άλλη πλευρά βέβαια, με την αύξηση του ανταγωνισμού αυξάνεται και η ανάγκη για μεγαλύτερη ποσότητα backlinks.

  • Ρυθμός απόκτησης backlinks

Κάτι ακόμη που θα πρέπει να προσέξετε είναι το link velocity. Δηλαδή, η ταχύτητα με την οποία αποκτά το site σας νέες αναφορές (backlinks) από άλλα sites. Η ταχύτητα αυτή θα πρέπει να είναι φυσιολογική και ο ρυθμός της ήπιος ώστε να μη θεωρηθεί από τη Google ως μια spam τεχνική.

  • Anchor text

Τέλος το link του κειμένου (anchor text) δε θα πρέπει να είναι συνέχεια το ίδιο. Πρέπει να χρησιμοποιούνται συνώνυμες ή άλλες λέξεις κλειδιά.

See the source image

  • Diversity για ποιοτικό backlink profile

Αυτό σε συνδυασμό με την ποικιλία backlink πηγών, IPs, link types (κείμενο, εικόνα κτλ), link age, σας βοηθούν να δημιουργήσετε ένα πιο φυσικό backlink profile. Μ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνεται το diversity των backlinks και χτίζετε ένα ποιοτικό backlink profile.

 

Συμπερασματικά

Το Off-page SEO είναι ένας παράγοντας εξίσου σημαντικός με το On-page, όσον αφορά την επισκεψιμότητα της σελίδας σας. Βέβαια, οι παραπάνω τεχνικές όπως έχουμε ήδη αναφέρει αποτελούν κάποιες από τις βασικές αρχές που θα πρέπει να τηρούνται και απαιτείται συνδυασμός τους ανάλογα με τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της δικής σας επιχείρησης. Για να δείτε αποτελέσματα, απαιτείται υπομονή και μεθοδικότητα.

Εάν  ενδιαφέρεστε για την προώθηση της δικής σας ιστοσελίδας, επικοινωνήστε με την ομάδα της Dezitech, ώστε να σας προτείνουμε τους κατάλληλους τρόπους προώθησης της και αύξησης των οργανικών αποτελεσμάτων στις μηχανές αναζήτησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *