SMS Marketing

SMS Marketing-Ποια τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα; 4 Χρήσιμες συμβουλές για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα!

συμβουλές για το SMS Marketing

Στο προηγούμενο μας άρθρο αναφερθήκαμε αναλυτικά στο SMS Marketing, εξηγώντας τον τρόπο που λειτουργεί. Παράλληλα, σας παρουσιάσαμε τις πιο συχνές περιπτώσεις. Tους τύπους, δηλαδή, των επιχειρήσεων/εταιριών στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ώστε να είναι αποδοτική για εσάς και να αυξήσει τα κέρδη σας. Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε και κάποιες συμβουλές για το SMS Marketing.

Το SMS Marketing είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές μάρκετινγκ που μπορείτε να εφαρμόσετε στην δική σας επιχείρηση. Ωστόσο, όπως συμβαίνει σε κάθε τεχνική, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Είναι σκόπιμο να τα αναφέρουμε, ώστε να γνωρίζετε καλύτερα ποιες ευκολίες ή δυσκολίες ενδεχομένως θα συναντήσετε. Επιπλέον, θα δώσουμε 4 χρήσιμες συμβουλές για το SMS Marketing που μπορούν να σας βοηθήσουν. Με αυτές η στρατηγική του SMS Marketing θα λειτουργήσει σωστά και θα επιφέρει τα επιθυμητά και αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του SMS Marketing;

α) Άμεση παράδοση

συμβουλές για το SMS Marketing - άμεση παράδοση

Το SMS στέλνεται ταχύτατα, δηλαδή οι συνδρομητές σας θα το παραλάβουν μέσα σε δευτερόλεπτα μετά την αποστολή του. Εξάλλου, ο μέσος χρόνος αποστολής για όλους τους φορείς κινητής τηλεφωνίας και τις υπηρεσίες SMS είναι μικρότερος από τα 7 δευτερόλεπτα. Θα λέγαμε πως καμία άλλη στρατηγική marketing δε συγκρίνεται με την ταχύτητα των SMS.

β) Ευελιξία

Είτε στέλνετε μηνύματα σε μία συγκεκριμένη και στοχευμένη ομάδα, είτε χιλιάδες μηνύματα σε ολόκληρη τη λίστα των πελατών σας, μπορείτε να προσαρμόσετε τα SMS με βάση τις ανάγκες των συνδρομητών σας, αλλά και της επιχείρησης σας. Αρκεί να χρησιμοποιήστε την κατάλληλη πλατφόρμα/εργαλείο (Για παράδειγμα, τη πλατφόρμα SendBOX, στην οποία θα αναφερθούμε αναλυτικά στο τέλος του άρθρου).

γ) Υψηλό ποσοστό ανάγνωσης (open rate)

συμβουλές για το SMS Marketing - open rate

Σε σύγκριση με το email, το SMS έχει ένα απίστευτα υψηλό ποσοστό ανάγνωσης από τους παραλήπτες του. Ουσιαστικά, σχεδόν κάθε SMS που αποστέλλεται, ανοίγεται και διαβάζεται από  τους κατόχους κινητών τηλεφώνων. Από τη στιγμή που θα ακούσει κανείς τον αντίστοιχο ήχο στο κινητό του τηλέφωνο, θα μπει στη διαδικασία να το ανοίξει και να το διαβάσει.

Εξάλλου, στα περισσότερα κινητά τα SMS ανοίγονται αυτόματα. Συνεπώς, ο παραλήπτης τα διαβάζει με το που ανοίγει την οθόνη του τηλεφώνου του. Πάντως, έχει διαπιστωθεί πως το 98% των SMS ανοίγονται και διαβάζονται μέσα στα επόμενα δύο λεπτά από τη στιγμή που παρελήφθησαν.

δ) Αξιοπιστία παράδοσης (Spam free)

συμβουλές για το SMS Marketing - spam free

Το SMS σε αντιδιαστολή με το email, δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να βρεθεί στα spam μηνύματα και συνεπώς να μη διαβαστεί από τους παραλήπτες του. Δεν υπάρχουν δηλαδή τέτοιου είδους εμπόδια που θα θέσουν σε κίνδυνο το σκοπό που το στέλνετε.

 

ε) Στοχευμένο κοινό (target group)

συμβουλές για το SMS Marketing - target group

Εφόσον οι συνδρομητές σας έχουν επιλέξει οι ίδιοι να λαμβάνουν μηνύματα σχετικά με προσφορές σας ή άλλες προωθητικές ενέργειες, γνωρίζετε ότι έχουν ένα πραγματικό ενδιαφέρον για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας και θέλουν να ενημερώνονται για αυτά. Οπότε στοχεύετε ουσιαστικά σε ένα κοινό που σας αφορά και ενδεχομένως μπορεί να αποτελέσει μελλοντικούς σας πελάτες, εφόσον οι ίδιοι έχουν δώσει τη συγκατάθεση τους να λαμβάνουν διαφημιστικά-ενημερωτικά SMS.

στ) Υψηλό ποσοστό αλληλεπίδρασης με το κοινό (Feedback)

Το SMS είναι ένας καλός τρόπος για να πάρετε ανατροφοδότηση (feedback) από τους πελάτες σας. Τι σημαίνει αυτό; Μπορείτε μέσω SMS να τους ειδοποιείτε για τη συμμετοχή τους σε έρευνες ή για τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων που αφορούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να βελτιώνεται την εξυπηρέτηση που παρέχετε στους πελάτες σας και τις υπηρεσίες σας.

Δείτε και το παρακάτω παράδειγμα μηνύματος που δημιουργήθηκε μέσω της υπηρεσίας SendBOX.

συμβουλές για το SMS Marketing - παράδειγμα

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του SMS Marketing;

α) Περιορισμένος αριθμός χαρακτήρων

Ένα βασικό μειονέκτημα του SMS marketing είναι το γεγονός πως δίνεται περιορισμένος αριθμός χαρακτήρων για κάθε μήνυμα. Το μέγιστο όριο είναι 160 χαρακτήρες. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα σαφείς και περιεκτικοί όσον αφορά το κείμενο του μηνύματος σας. Αυτό πρέπει μέσα σε λίγες λέξεις να πετυχαίνει το σκοπό του. Δε προσφέρεται δηλαδή για πολύπλοκη επικοινωνία.

β) Απουσία πολυμέσων

συμβουλές για το SMS Marketing - απουσία πολυμέσων

Λόγω του περιορισμένου αριθμού χαρακτήρων, δεν υπάρχει η δυνατότητα να προσθέσετε εικόνες ή βίντεο στο μήνυμα σας για να συνοδεύσουν το κείμενο. Ως αποτέλεσμα, απαιτείται επιπλέον χρόνος και προσπάθεια για να δημιουργήσετε ένα ελκυστικό και ενδιαφέρον μήνυμα, αφού δε μπορείτε να στηριχτείτε στην αξεπέραστη «δύναμη» που έχουν τα οπτικοακουστικά μέσα.

γ) Μικρός αριθμός παραληπτών

Κάποιοι πελάτες σας μπορεί να είναι επιφυλακτικοί στο να δώσουν τον αριθμό του τηλεφώνου τους. Αυτό συμβαίνει διότι φοβούνται για το πώς θα χρησιμοποιηθεί από την εκάστοτε εταιρία. Συνεπώς, συγκεντρώνετε ουσιαστικά έναν μικρό αριθμό πελατών-συνδρομητών, στους οποίους μπορείτε να αποστείλετε SMS με αποτέλεσμα να χάνεται μεγάλο μέρος των πελατών σας. Με άλλα λόγια, έχετε τη δυνατότητα να στέλνετε SMS μόνο σε όσους πελάτες σας έχουν δώσει αυτό το δικαίωμα. Μη ξεχνάτε ότι ο αριθμός κινητού τηλεφώνου αποτελεί προσωπικό τους δεδομένο. Αυτό σημαίνει ότι δε μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε με οποιοδήποτε τρόπο αν δεν έχετε την συγκατάθεση τους.

4 χρήσιμες συμβουλές για το SMS Marketing

Έχοντας απαριθμήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του SMS marketing, θα αναρωτιέστε με ποιους τρόπους μπορείτε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο αυτή την τεχνική, ώστε να σας αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές για το SMS Marketing και θα ωφεληθείτε σίγουρα.

1) Δώστε την αίσθηση του επείγοντος στα μηνύματα σας

SMS Marketing - αίσθηση επείγοντος

Τα SMS που έχουν το χαρακτηριστικό του επείγοντος, είναι πολύ πιθανόν να ασκήσουν μεγαλύτερη επίδραση στους παραλήπτες-συνδρομητές σε σχέση με άλλα. Για παράδειγμα, πολλές εταιρίες χρησιμοποιούν τη στρατηγική του SMS Marketing για να ανακοινώσουν ειδικές προσφορές των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους που διατίθενται μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Με αυτό τον τρόπο θα πείσουν περισσότερους πελάτες να προβούν σε μία αγορά. Εφαρμόστε και εσείς αυτή τη τακτική χρησιμοποιώντας φράσεις όπως: «Μόνο για σήμερα», «Η προσφορά λήγει τα μεσάνυχτα», «Ισχύει μέχρι το τέλος του μήνα».

Δείτε και το παρακάτω παράδειγμα μηνύματος που δημιουργήθηκε μέσω της υπηρεσίας SendBOX.

SMS Marketing - παράδειγμα

2) Στείλτε τα SMS την κατάλληλη στιγμή

Έχει διαπιστωθεί πως η ώρα που γίνεται η αποστολή των μηνυμάτων επηρεάζει την αποδοτικότητα τους. Αποφύγετε να στέλνετε μηνύματα στους πελάτες-συνδρομητές σας αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί. Η αποστολή μηνυμάτων σε ώρες κοινής ησυχίας μπορεί να προκαλέσει τον εκνευρισμό ή την ενόχληση τους.

Οπότε καλό θα ήταν να αποφεύγετε αποστολές μεταξύ 14:30 – 17:30 και από τις 21:00 έως τις 9:30 της επόμενης ημέρας. Επίσης, να επιλέγετε καθημερινές ημέρες (Δευτέρα-Παρασκευή) και όχι Σαββατοκύριακα, εκτός και αν η προσφορά που προτείνετε επιβάλλει κάτι τέτοιο.

3) Να είστε ξεκάθαροι στο μήνυμα σας

Ο κύριος σκοπός μίας καμπάνιας μάρκετινγκ είναι να δραστηριοποιήσει τους πελάτες σας ώστε να αγοράσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας. Εάν δε δώσετε σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες στους πελάτες σας για τις ενέργειες που πρέπει να εκτελέσουν για να λάβουν την εκάστοτε προσφορά ή έκπτωση, η στρατηγική σας θα αποτύχει. Με άλλα λόγια, τα μηνύματα σας θα πρέπει να ενημερώνουν τους παραλήπτες τι ακριβώς θέλετε να κάνουν.

Η προσθήκη συνδέσμων στα SMS σας είναι ένας καλός τρόπος να κατευθύνετε τους πελάτες σας σε περίπτωση που θέλουν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας ή ακόμα και για να αξιολογήσουν την εξυπηρέτηση που τους προσφέρατε, όποτε βέβαια τους το ζητάτε.

4) Κατηγοριοποιήστε τους πελάτες/συνδρομητές σας

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε το προφίλ των πελατών σας προκειμένου να τους στέλνετε και τα κατάλληλα μηνύματα. Προσπαθήστε να κατηγοριοποιήσετε σωστά τους πελάτες σας, όσο αυτό είναι εφικτό. Λάβετε υπόψη την περιοχή που μένουν, τις καταναλωτικές τους συνήθειες, την ηλικία τους ή το φύλο τους. Όσο περισσότερες πληροφορίες έχετε για αυτούς τόσο πιο στοχευμένα μηνύματα θα τους στείλετε. Θα ταιριάζουν δηλαδή στο προφίλ τους και τις καταναλωτικές τους ανάγκες.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να ενημερώσετε τους πελάτες σας για μία προσφορά που έχετε σε γυναικεία παπούτσια εκείνο το χρονικό διάστημα, θα πρέπει να προσαρμόσετε τη λίστα των παραληπτών του SMS, ώστε αυτό να σταλθεί σε γυναίκες που είναι πολύ πιθανόν να ενδιαφέρονται για μία τέτοια προσφορά και όχι στους άνδρες που μία τέτοια προσφορά δεν τους αφορά τις περισσότερες φορές. Έτσι θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

SMS Marketing - κατηγοριοποίηση

Χρησιμοποιήστε την πλατφόρμα SendBOX για την μαζική αποστολή SMS!

SMS Marketing - sendbox

Το SendBOX είναι ένα εργαλείο μαζικής αποστολής SMS για να στέλνετε από το πιο απλό μέχρι και το πιο σύνθετο επαγγελματικό SMS. Διαθέτει ένα σύγχρονο περιβάλλον χρήσης και δε χρειάζεται καμία τεχνική γνώση.

– Το ανέβασμα των επαφών σας γίνεται μέσα σε 5 δευτερόλεπτα!

– Ο ισχυρός μηχανισμός αποστολής παραδίδει όλα τα SMS μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα με αναφορά παράδοσης για το κάθε ένα ξεχωριστά.

– Μπορείτε να στείλετε ταυτόχρονα μηνύματα προς όλες τις επαφές σας με διαφορετικό κείμενο εισάγοντας προσωπικές πληροφορίες του παραλήπτη.

SMS Marketing - παράδειγμα

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη στρατηγική του SMS Marketing για τη δική σας επιχείρηση, μπορείτε να δοκιμάσετε δωρεάν την πλατφόρμα του SendBOX. Χρειάζεστε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα και δεν έχετε καμία δέσμευση. Για οποιαδήποτε απορία ή βοήθεια επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρούμε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *