Τα τελευταία χρόνια οι χρήστες του internet ανησυχούν ιδιαίτερα για θέματα ασφάλειας κατά την πλοήγησή τους. Η υποκλοπή προσωπικών στοιχείων που υποβάλλουμε online είναι πολύ πιθανή από επίδοξους hackers. Επίσης, η προσωπική ή εταιρική μας ιστοσελίδα μπορεί να εκτεθεί σε δικτυακές επιθέσεις, ειδικά αν δεν προσέχουμε τα θέματα τακτικής ενημέρωσής της. Αλλά και ο υπολογιστής μας πρέπει να είναι κατάλληλα προστατευμένος από κακόβουλο λογισμικό, το οποίο εγκαθίσταται πολλές φορές χωρίς την συγκατάθεσή μας.

Παρακάτω θα δούμε 7 συμβουλές για ασφαλέστερη πλοήγηση στο διαδίκτυο:

1) Ισχυροί κωδικοί

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι προτιμάμε απλούς κωδικούς γιατί τους θυμόμαστε πιο εύκολα. Όμως, με τα εργαλεία ανάκτησης που διαθέτουν οι hackers, είναι πολύ εύκολο να τον ανακαλύψουν. Ένας κωδικός με συνδυασμό μικρών και κεφαλαίων γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων, μας βοηθάει να προστατευτούμε. Επίσης, πρέπει να τον αλλάζουμε περιοδικά (ανά 30 ημέρες). Έτσι θα κρατήσουμε τα δεδομένα μας προστατευμένα από κακόβουλες επιθέσεις.

2) Ασφαλής Σύνδεση

Όπως αναφέρουμε και σε προηγούμενο άρθρο, πολύ σημαντικό είναι να έχουμε στον ιστότοπό μας ενεργοποιημένο το πρωτόκολλο ασφαλής σύνδεσης (https), ειδικά αν έχουμε eshop και οι συναλλαγές με την τράπεζα πρέπει να είναι ασφαλείς.

3) Προσοχή στους συνδέσμους των email

Ένας συνήθης τρόπος διείσδυσης στο σύστημά μας, είναι οι σύνδεσμοι μέσα σε emails. Όταν δεν γνωρίζετε τον αποστολέα και σας φαίνεται ύποπτο το μήνυμα, μην το ανοίγετε καθόλου, και φυσικά εννοείται δεν πατάμε σε «ύποπτα» links. Για παράδειγμα, καθημερινά στέλνονται emails που μιμούνται τα emails της Εθνικής Tράπεζας με σκοπό να υποκλέψουν προσωπικές πληροφορίες και λογαριασμούς από το ανυποψίαστο θύμα.

4) Επιβεβαιώστε όλα τα URLs

Πριν στείλετε πληροφορίες σε μία σελίδα μέσω μίας φόρμας, επιβεβαιώστε ότι η σελίδα έχει SSL certification (εμφανίζει μία κλειδαριά στην μπάρα διεύθυνσης). Αυτό σημαίνει ότι τα στοιχεία σας θα σταλούν με κωδικοποίηση και δεν πρόκειται να διαρρεύσoυν.

5) Προσεκτική Χρήση των Δημόσιων Wi-Fi

Τα δημόσια Wi-Fi δεν παρέχουν επαρκή ασφάλεια, γι’ αυτό καλό είναι να βάλετε ένα vpn ή proxy για να προστατευτείτε. Πρόκειται για προγράμματα που καλύπτουν τα προσωπικά σας στοιχεία και καλύπτουν τα ίχνη σας στο διαδίκτυο σε ό,τι συναλλαγή κι αν κάνετε.

6) Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πάντα να μοιράζεστε φωτογραφίες ή άλλα γεγονότα με προσοχή. Δε χρειάζεται να γνωρίζουν όλοι που βρίσκεστε και αν έχετε φύγει από τον τόπο σας. Επίσης, μην μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες, διευθύνσεις, τηλεφωνικούς αριθμούς, αριθμούς καρτών ή οτιδήποτε άλλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

7)Λογισμικό Προστασίας

Επιλέξτε ένα αξιόπιστο λογισμικό προστασίας (υπάρχουν και δωρεάν λύσεις) με ενσωματωμένο τείχος προστασίας, για να προφυλαχθείτε από ιούς και malware κακόβουλο λογισμικό.

Η ασφάλεια στο Διαδίκτυο είναι ευθύνη όλων. Μέσω της ενημέρωσης και της εκμάθησης μπορούμε να προστατευτούμε από τους τους διαδικτυακούς κινδύνους καθώς και να διαφυλάξουμε τα προσωπικά μας δεδομένα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *