WordPress: Γιατί είναι τόσο δημοφιλές; Τα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει!

Το WordPress είναι χωρίς αμφιβολία το πιο δημοφιλές CMS (Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου) σε παγκόσμιο επίπεδο. Όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2003, ήταν απλά μία πλατφόρμα δημοσίευσης ιστολογίων (blogs) και σήμερα 15 χρόνια μετά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία και τη διαχείριση κάθε είδους ιστοσελίδων. Μάλιστα, τo 30% των ιστοσελίδων στο διαδίκτυο χρησιμοποιούν το WordPress, στοιχείο που αποδεικνύει πόσο διαδεδομένο είναι σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, όπως το Joomla, το Drupal, το Magento ή το Blogger.

Η Sony Music, η Microsoft, η LinkedIn είναι μόνο κάποιες από τις κορυφαίες εταιρίες που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη πλατφόρμα. H κύρια εγκατάσταση περιλαμβάνει άρθρα και σελίδες, κατηγορίες και ετικέτες, ρόλοι και προφίλ χρηστών (συνδρομητής, συνεργάτης, συντάκτης κτλ.), φιλικά URL, αυτόματες αναβαθμίσεις και πολλά άλλα στοιχεία.

Αυτό που θα αναρωτιέστε είναι τι κάνει αυτή τη πλατφόρμα τόσο δημοφιλή; Για ποιους λόγους την επιλέγουν οι περισσότεροι; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν το WordPress να ξεχωρίζει; Στο άρθρο αυτό θα σας δώσουμε την απάντηση.

 

  1. Είναι μία πλατφόρμα open source (ανοιχτού κώδικα)

Το WordPress είναι μία πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα που σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κώδικα που υπάρχει ήδη χωρίς να χρειάζεται να ξεκινήσετε από την αρχή. Παράλληλα, έχετε την άδεια να τροποποιήσετε, να διανείμετε και να κάνετε αλλαγές στον υπάρχοντα κώδικα χωρίς να χρειαστεί να πληρώσετε συνδρομή ή κάποιο άλλη χρεώση. Είναι δηλαδή ένα λογισμικό ελεύθερο στη χρήση, στην επεξεργασία και την αναδιανομή.

                                                             

  1. Ευκολία στη χρήση

Βασικό χαρακτηριστικό του WordPress είναι η εύκολη εγκατάσταση του που διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά, ενώ είναι διαθέσιμο σε περισσότερες από 50 γλώσσες! Δε χρειάζεται να έχετε γνώσεις προγραμματισμού για να διαχειριστείτε το WordPress, αφού προσφέρει έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο διαχείρισης περιεχομένου (άρθρων, σελίδων,  φωτογραφιών, βίντεο). Αν γνωρίζετε πως να επεξεργαστείτε ένα έγγραφο του Microsoft Word, τότε θα είστε σε θέση να ενημερώνετε και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας γρήγορα και εύκολα! Τα πάντα στην πλατφόρμα αυτή είναι οργανωμένα με ένα λογικό τρόπο ώστε να μπορείτε να βρείτε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία αυτό που ψάχνετε. Θα λέγαμε δηλαδή πως η ευκολία χρήσης του είναι ίσως ο κύριος λόγος της δημοφιλίας του.

 

  1. Ευελιξία

Το WordPress σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε οποιοδήποτε τύπο ιστοσελίδας επιθυμείτε, από ένα απλό ιστολόγιο (blog) μέχρι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) ή μία ιστοσελίδα ειδήσεων. Είναι δηλαδή η κατάλληλη πλατφόρμα για οποιαδήποτε είδος ιστοσελίδας από την πιο απλή έως τη πιο σύνθετη. Επιπλέον, έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε οποιαδήποτε στιγμή νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες ή να ανακατασκευάσετε από την αρχή τη σελίδα σας χωρίς να χάσετε το περιεχόμενο που ήδη έχετε.

 

  1. Ποικιλία θεμάτων

Τα θέματα αποτελούν ουσιαστικά ένα σύνολο αρχείων που καθορίζει την εμφάνιση της σελίδας σας. Το WordPress διαθέτει εκατομμύρια θέματα δωρεάν ή επί πληρωμή ώστε να επιλέξετε το ιδανικότερο για εσάς. Συγκεκριμένα, μερικά από αυτά πρέπει να τα πληρώσετε για να έχετε πρόσβαση και άλλα βρίσκονται σε ιστότοπους με συνδρομή, όπου δηλαδή μπορεί να σας δώσουν το θέμα με μηδενικό κόστος και απλά να σας χρεώσουν την υποστήριξη. Μπορείτε αν θέλετε να ανεβάσετε το δικό σας θέμα, φιλοξενώντας το στο WordPress.org. Έτσι, θα έχετε στατιστικά για το πόσες φορές το θέμα σας έχει ληφθεί, ανατροφοδότηση χρηστών στα φόρουμ αλλά και βαθμολογίες, για να δείτε τι πιστεύουν οι χρήστες για το θέμα σας.

  1. Επεκτασιμότητα

Το WordPress σας επιτρέπει να επεκτείνετε τις δυνατότητες των σελίδων σας χρησιμοποιώντας plugins (πρόσθετα) τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πάνω από 51.000 πρόσθετα για τα social media, το ηλεκτρονικό εμπόριο ή την ασφάλεια σας καθώς και πολλά άλλα, τα οποία μπορείτε να επιλέξετε και κατόπιν να εγκαταστήσετε, έχοντας βέβαια τη δυνατότητα προσθήκης και αφαίρεσης στους στο μέλλον. Μερικά από τα πιο δημοφιλή plugins είναι το Floating Social Bar, το Contact Form 7, το Yoast SEO και το WooCommerce, ωστόσο εσείς είστε που θα επιλέξετε τα καταλληλότερα με βάση τι ταιριάζει στη δική σας σελίδα.

 

  1. Φιλικό προς το SEO

Η βελτιστοποίηση της σελίδας σας σε θέματα που αφορούν το SEO είναι μία επίπονη διαδικασία που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια από πλευρά σας. Το WordPress είναι φιλικό προς το SEO. Τι σημαίνει αυτό; Οι μηχανές αναζήτησης «αγαπούν» το WordPress, επειδή ο κώδικας του είναι καλογραμμένος και συνεπώς διαβάζεται ευκολότερα από τη Google. Εξάλλου, η πλατφόρμα λαμβάνει τακτικά ενημερώσεις για να καλύψει ενδεχόμενα κενά ασφαλείας και να βελτιώσει το κώδικα που χρησιμοποιεί. Επιπλέον, δε πρέπει να ξεχνάτε πως προσθέτοντας τα κατάλληλα plugins μπορείτε να βελτιστοποιήσετε τη σελίδα σας, ώστε να πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης.

 

  1. Έχει μεγάλη κοινότητα

Επειδή το WordPress αναπτύσσεται ταχύτατα και είναι το πιο δημοφιλές σύστημα CMS, διαθέτει και μία τεράστια κοινότητα ενεργών χρηστών και προγραμματιστών στην οποία μπορείτε να απευθυνθείτε όποτε χρειαστείτε βοήθεια. Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε δηλαδή κάποιο πρόβλημα, έχετε κάποια απορία σχετικά με αυτή την πλατφόρμα, υπάρχει πάντα κάποιος που είναι πρόθυμος να σας προσφέρει την αναγκαία υποστήριξη.

Επομένως, δε χρειάζεται να ανησυχείτε για τίποτα, αφού το να βρείτε τις απαντήσεις που θέλετε είναι εύκολη υπόθεση. Αρκεί μόνο να ανατρέξετε στο διαδίκτυο και θα βρείτε πολλά άρθρα, blogs, και ιστοδελίδες αφιερωμένες στο WordPress. Η «δύναμη» της κοινότητας του WordPress, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα μέλη της οργανώνουν ανά την υφήλιο WordCamps και Meetups. Είναι συναντήσεις στις οποίες μπορείτε να γνωρίσετε ειδικούς και άλλους οπαδούς της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

 

Θέλετε βοήθεια με το δικό σας WordPress; Εμπιστευτείτε την ομάδα της Dezitech!

Μήπως θέλετε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε κάποια στοιχεία από τo WordPress site σας; Μπορούμε να σας δώσουμε την κατάλληλη λύση, σύμφωνα με τις ανάγκες σας, σε πολύ λογικές και οικονομικές τιμές!

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε σε οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα έχετε. Διαθέτουμε πολυετή εμπειρία στην κατασκευή ιστοσελίδων με τη δημοφιλή πλατφόρμα του WordPress. Η Φιλοξενία της σελίδας σας γίνεται (WordPress hosting) σε ταχύτατους server ειδικά βελτιστοποιημένους για το WordPress.

Βασική μας επιδίωξη είναι η σχεδίαση μοναδικών εικαστικών με γνώμονα την ταχύτητα, την ασφάλεια και προσαρμοσμένα για περιήγηση σε mobile συσκευές και παράλληλα η ευκολία στη διαχείριση και ανανέωση των περιεχομένων της σελίδας. Η προσωπική σας εκπαίδευση γίνεται από έμπειρους προγραμματιστές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *